Slachtofferrechten

Welke informatie kunt u hier vinden

Het OM heeft als taak slachtoffers te informeren over hun rechten en rekening te houden met hun wensen in een strafzaak. Als u slachtoffer bent van bijvoorbeeld geweld, aanranding, mishandeling, een verkeersongeluk, inbraak of diefstal, wordt u als slachtoffer geregistreerd. Indien u informatie wenst over de strafzaak, dan houdt het OM u op de hoogte.

Op deze website leest u waar u terecht kunt met uw vragen of welke hulp u kunt krijgen. Blader door de lijst met vragen en antwoorden of bekijk de verschillende filmpjes.

Wat doet het Openbaar Ministerie na ontvangst van de aangifte?

In de animatie Van Aangifte tot Afdoening krijgt u uitgelegd wat er gebeurt nadat een aangifte bij de politie aankomt bij het OM en welke beslissingen de officier van justitie daarna kan nemen in de strafzaak. U krijgt ook uitgelegd welke taken en rollen andere organisaties, zoals de politie, Slachtofferhulp Nederland en de Rechtspraak hebben in het proces van aangifte tot afdoening. U kunt de video hier bekijken.

Zittingswegwijzer

Komt uw zaak op zitting dan kunt u de Zittingswegwijzer bekijken die u in stappen de gebeurtenissen op de dag van de zitting laat zien en waar u rekening mee kunt houden. 

Wilt u hulp of ondersteuning?

Misschien heeft u hulp nodig om de emotionele gevolgen van de gebeurtenis te verwerken. Of u heeft hulp nodig bij het invullen van formulieren, dan kunt u contact opnemen met Slachtofferhulp Nederland. De hulp van Slachtofferhulp Nederland is gratis. U kunt ook contact opnemen met uw rechtsbijstandverzekeraar, het Juridisch Loket of een advocaat.

Heeft u een vraag over uw zaak?

De politie en het OM hebben elk een eigen informatiepunt voor slachtoffers. Als uw zaak nog in behandeling is bij de politie, kunt u persoonlijk contact opnemen met het slachtofferloket van de politie. Het Slachtofferloket Politie is telefonisch bereikbaar van 09.00-16.00 uur. U kunt ook een e-mail sturen. 

Als het onderzoek van de politie afgerond is, wordt uw zaak overgedragen aan het OM. Vanaf dat moment kunt u terecht bij het Informatiepunt Slachtoffers OM (IPS OM). De medewerkers van ons informatiepunt informeren en adviseren slachtoffers tijdens het hele strafproces.

Bent u slachtoffer van een ernstig misdrijf, dan heeft u een vast persoonlijk aanspreekpunt. Dit is uw slachtoffercoördinator. Hij of zij helpt u tijdens de hele strafzaak met al uw wensen en vragen.

MijnSlachtofferzaak.nl

Als slachtoffer van een misdrijf volgt u op MijnSlachtofferzaak.nl de voortgang van uw zaak in één overzicht.  U vindt hier berichten en contactmogelijkheden met de betrokken organisaties en informatie over uw rechten als slachtoffer.