Het Openbaar Ministerie beslist wat er gebeurt met de verdachte als hij is aangehouden. Krijgt hij snel een straf? Gaat het om een ernstig misdrijf en blijft de verdachte in de gevangenis totdat de rechter heeft beslist over de straf? Of mag hij thuis op de behandeling van de strafzaak wachten? Wat we beslissen hangt onder meer af van de ernst van het misdrijf en de veiligheid van het slachtoffer en andere burgers.
Gaat het om zogenaamde kleine misdrijven?
Het Openbaar Ministerie handelt kleinere misdrijven die vaak voorkomen meestal zelf af. Denk bijvoorbeeld aan vernielingen of mishandelingen. Dit betekent dat we na de aanhouding van de verdachte zo snel mogelijk een beslissing nemen over de straf. Dat heeft de volgende voordelen:
- De verdachte krijgt binnen een korte tijd een straf op maat opgelegd. Dat verkleint de kans dat hij snel weer iets strafbaars doet.
- Het vergroot het gevoel van veiligheid bij slachtoffers, buurtbewoners en andere burgers.
- U krijgt snel zekerheid over een eventuele schadevergoeding.
Gaat het om ernstige misdrijven?
Bij ernstige misdrijven beslist de officier van justitie meestal dat de verdachte in voorlopige hechtenis blijft. Dat betekent dat de verdachte vast blijft zitten totdat de rechter heeft besloten wat de straf wordt.
Als werknemer kunt u tijdens uw werk te maken krijgen met agressie en geweld. Denk aan politieagenten, ambulancepersoneel, medewerkers in de zorg etc. Om te zorgen dat u veiliger aangifte kunt doen, kunt u domicilie kiezen op het adres van uw werkgever of op een overheidsadres. Ook kan uw werkgever namens u aangifte doen.
Hoe werkt dat?
U doet zelf aangifte (‘op naam’) maar met vermelding van een ander adres dan uw woonadres, ook wel domiciliekeuze genaamd. Dit kan het adres zijn van uw werkgever, advocaat, het politiebureau of een ander overheidsadres. Alle correspondentie gaat naar dit domicilieadres. Uw woonadres is wel bekend bij politie en OM, maar maakt geen onderdeel uit van het strafdossier (en komt dus niet terecht bij de verdachte of diens advocaat).
Het is ook mogelijk om uw werkgever namens u aangifte te laten doen. Soms gebeurt dat omdat de organisatie daarmee een signaal wil afgeven dat zij agressie en geweld tegen haar personeel niet tolereert. De werknemer legt een verklaring af die deel uitmaakt van het strafdossier. Dit kan op naam of beperkt anoniem als hiervoor beschreven.