OM: vervolging voor import ‘fout hout’ uit Myanmar

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland is voornemens twee Nederlandse bedrijven, haar twee leidinggevenden en één leidinggevende van een bedrijf in Tsjechië strafrechtelijk te vervolgen voor de import van teakhout uit Myanmar. Het hout is op de Europese markt gebracht in strijd met de Europese houtverordening.

Het is – voor zover bekend – de eerste keer dat in Europa bedrijven en personen zich voor de strafrechter moeten verantwoorden. De betrokkenen zijn recent van dit voornemen op de hoogte gebracht.

Een van de bedrijven is al langere tijd actief bij de invoer van teakhout uit Myanmar. In 2017 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit dit bedrijf hiervoor al een last onder dwangsom opgelegd. Om het  Nederlandse toezicht te ontwijken, is het teakhout via een speciaal daarvoor opgezet bedrijf in Tsjechië toch de Europese Unie ingevoerd, zo luidt de verdenking van het OM.

Het OM is van mening dat de bedrijven met deze zogenoemde stroman constructie zich schuldig maken aan strafbare feiten. Omdat het gaat om een herhaling van dergelijke feiten, is er volgens het OM sprake van berekenend gedrag. In december 2019 is beslag gelegd op een partij teakhout van ongeveer 130m3: acht tot tien zeecontainers.

Voordat de zaak definitief naar zitting gaat, zijn de verdachten in de gelegenheid gesteld om hun visie op deze vervolging kenbaar te maken. Het OM streeft er naar de zaak  nog in 2021  voor de rechter te brengen.

De Europese houtverordening is sinds maart 2013 in werking. Marktdeelnemers moeten garanties geven over de legale herkomst van hun producten door een stelsel van zorgvuldigheidseisen toe te passen.

Teakhout uit Myanmar is bijzonder gewild vanwege de bijzondere kwaliteiten. Het is een type hardhout dat bijzonder geschikt is voor gebruik onder zware omstandigheden en bijzonder gewild in de hoogwaardige jachtbouw.
Bij de invoer van teakhout ontbreken vaak de benodigde documenten. Zo is nauwelijks te controleren dat het hout is gekapt volgens oogstplannen van de Myanmarese autoriteiten.

Vanuit de aanpak en bestrijding van milieucriminaliteit zet het OM de komende jaren meer in op opsporing en strafrechtelijke vervolging als het gaat om illegaal hout. Uitgangspunt is het voorkomen van ontbossing en de daarmee alsmaar toenemende druk op het milieu. Dat speelt mee in de overweging van het OM om in de toekomst vervolging te gaan intensiveren.

De uitvoering van de strafrechtelijke vervolging in Nederland ligt bij het Functioneel Parket. Dat is het specialistisch onderdeel van het OM dat zich onder meer richt op de bestrijding van milieucriminaliteit.

Zie ook deze nieuwsberichten:
Politie
NVWA