Boetes tot 50.000 euro en voorwaardelijke stillegging bedrijf geëist vanwege illegale handel in diergeneesmiddelen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle een boete van 50.000 euro, een half jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en een voorwaardelijke stillegging van een eenmanszaak uit de gemeente Langedijk geeist. Het OM verwijt de eenmanszaak illegale handel in diergeneesmiddelen. Tegen twee andere ondernemingen uit gemeente Twenterand en Enschede eist het OM boetes van 25.000 euro, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk.

Onderzoek NVWA

Uit onderzoek door de NVWA blijkt volgens het OM dat in totaal vijf verdachten zich niet aan de regels voor handel in ontwormingsmiddelen voor paarden hebben gehouden. Het middel mag alleen op basis van een doktersrecept geleverd worden, door een bedrijf dat een vergunning heeft voor een klein- of groothandel in diergeneesmiddelen. Het OM stelt dat de eigenaar van de onderneming uit Langedijk niet de benodigde papieren had. Het OM heeft behalve de onderneming uit Langedijk ook twee andere groothandels uit Twenterand en Enschede en de leidinggevenden gedagvaard. Uit onderzoek door de NVWA blijkt volgens het OM dat zij de diergeneesmiddelen hadden geleverd aan het bedrijf uit Langedijk. Dat had niet gemogen aldus het OM, want de onderneming uit Langedijk had immers niet de benodigde vergunning. Het gaat in totaal om ruim 30.000 stuks diergeneesmiddelen.

‘Illegale handel in diergeneesmiddelen ernstig’

“Handel in diergeneesmiddelen in strikt gereguleerd, juist omdat het heel veel gevaren met zich mee kan brengen,” zei de officier van justitie op zitting. Dieren kunnen namelijk in de voedselketen terecht komen, zelfs paarden. Daarom mogen diergeneesmiddelen alleen maar onder hele strikte voorwaarden toegepast en geleverd worden. Bovendien moet in het paspoort van het dier of het logboek aangetekend worden welke diergeneesmiddelen zijn toegepast. “Alleen op die manier kan zicht gehouden worden op bijvoorbeeld de wachttijd na toepassing van diergeneesmiddelen.” Op het moment dat diergeneesmiddelen die eigenlijk op recept verstrekt moeten worden, zonder recept illegaal geleverd worden, wordt het toezicht op deze middelen sterk ondermijnd, zei de officier: “Dit kan gevaar voor de voedselketen opleveren. Bovendien kan hierdoor ook geen toezicht gehouden worden op de vraag of de juiste diergeneesmiddelen in de juiste situatie worden toegediend. Diergeneesmiddelen worden immers slechts toegelaten voor een specifieke aandoening. Onjuist gebruik, overdosering of zuinigheid lijdt tot resistentie onder dieren tegen bepaalde diergeneesmiddelen,” zei de officier op zitting. De verdachten hebben volgens het OM het eigen gewin boven andere belangen laten prevaleren. “Dat reken ik zwaar in het nadeel van verdachten,” zei de officier.

Strafeisen

Tegen de beide leveranciers van de diergeneesmiddelen uit Enschede en de gemeente Twenterand eist het OM 25.000 euro boete, waarvan 10.000 euro voorwaardelijk. Tegen de leidinggevenden van de bedrijven eiste het OM een werkstraf van 80 uur. De verdachte uit de gemeente Langedijk is volgens het OM na de doorzoekingen door de NVWA door blijven gaan met de illegale handel. “Voordat zijn vergunning tot kleinhandel werd ingetrokken werd hij verschillende keren bestuurlijk beboet voor het verkopen van diergeneesmiddelen zonder recept,” zei de officier: “Ook door de strafrechter werd hij eerder veroordeeld in verband met overtredingen aangaande diergeneesmiddelen. Op het moment dat zijn vergunning wordt afgenomen gaat hij door met de verkoop.” Gelet hierop eiste het OM een gevangenisstraf voor de duur van 6 maanden, geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. “Dit als stok achter de deur.” Daarnaast eiste de officier een geldboete van 50.000 euro en een stilleging voor de duur van 1 jaar van de onderneming geheel voorwaardelijk, met een proeftijd van 3 jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

NVWA vordert informatie bij andere groothandel in diergeneesmiddelen

De opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) heeft vandaag informatie gevorderd bij een andere groothandel in diergeneesmiddelen in de provincie Overijssel.

Het vermoeden is dat het bedrijf diergeneesmiddelen heeft verstrekt aan de verdachte uit Langedijk die vandaag op zitting stond. De dozen met diergeneesmiddelen zouden zijn bezorgd in augustus en december 2018, bij een bekende van de verdachte uit Langedijk.

Het is niet toegestaan om diergeneesmiddelen te leveren aan een handelaar die hiervoor geen vergunning heeft. Dit strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.