Eis: Boetes tot 100.000 euro voor laten vrijkomen van explosief biogas uit vergister
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in den Bosch boetes van 100.000 euro en 75.000 euro geëist tegen Ecoson B.V. en Rendac Son B.V. uit Son en Breugel. Op 7 november 2015 kwam het dak los van een vergistingsinstallatie, waardoor circa 22.500 m³ explosief biogas is vrijgekomen. De bedrijven hebben er volgens het OM niet alles aan gedaan om dit voorval te voorkomen, dan wel de gevolgen voor mens en milieu beperkt te houden.
Bij de bedrijven worden over-de-datum-producten, vetten, slibben en varkensmest verwerkt tot groene stroom, groen gas en mestkorrels. Vanwege de gevaarlijke stoffen waarmee gewerkt wordt en de daarmee gepaard gaande risico’s, valt het bedrijf onder het Besluit Risico’s Zware Ongevallen (BRZO). Bij dit soort bedrijven hoort veiligheid voor productie te gaan.
Uit onderzoek door de Omgevingsdienst en de inspectie SZW blijkt dat door een ongebruikelijk grote schuimvorming in de vergistingsinstallatie de druk te hoog is geworden. Het bedrijf had niet voldoende anti-schuimmiddel voor handen om dit tegen te gaan. Dat had wel voorhanden moeten zijn. Als noodoplossing werd water als anti-schuim middel toegevoegd en de gasmotoren werden uitgezet. Hierdoor kon geen biogas meer afgevoerd worden. Als gevolg van de te hoge druk is het dak van de installatie los gekomen, waarna een grote hoeveelheid explosief biogas kon ontsnappen. Door het vrijkomen van biogas, bestaande uit onder andere methaan, is er ernstig gevaar ontstaan voor het milieu en de menselijke gezondheid. Methaan kan in combinatie met een ontstekingsbron leiden tot een explosie. Het bedrijf heeft in vooraf opgestelde veiligheidsplannen de risico’s van de schuimvorming onderschat. Ook was niet schriftelijk vastgelegd hoe gehandeld diende te worden bij schuimvorming. Door gebrekkige communicatie binnen het bedrijf wist men niet dat het anti-schuim middel op was.
Daarnaast heeft Ecoson verzuimd om een brand in mei 2015 bij een zogenoemde groengasinstallatie tijdig te melden aan het bevoegd gezag. Zo’n melding is noodzakelijk om het bevoegd gezag in de gelegenheid te stellen om eventueel maatregelen te nemen om mens en milieu te beschermen. Door de brand was de volledige gastoevoer naar de vergister gesloten en daardoor is er biogas in de lucht gekomen. Dit ongewoon voorval werd pas 15 uur nadat het gebeurde gemeld bij het bevoegde gezag. ‘dat is te laat’ zei de officier van justitie op zitting.
‘Onaanvaardbare risico’s voor omgeving’
Het gaat om ernstige feiten zei de officier van justitie: “Wat opvalt in deze zaak is de bijna amateuristische wijze van beheersing van veiligheidsprocessen. Het beeld komt naar voren van: we doen maar wat. Dat is op zichzelf al kwalijk genoeg bij een reguliere inrichting, maar bij een BRZO kan dat echt niet!” zei ze op zitting: “Daarvan mag en moet een professionele wijze van handelen worden verwacht. De gevolgen als er iets gebeurt zijn immers groot en daarom moeten risico’s worden geminimaliseerd.” Dat is bij dit bedrijf niet het geval geweest volgens het OM. Het is niet de eerste keer dat het fout gaat bedrijf. Eerder deden zich al incidenten voor. Mede daarom acht het OM een boete van 100.000 euro tegen Ecoson en 75.000 euro tegen Rendac Son op de plaats.