Verdachte poging tot verkrachting en reeks aanrandingen omgeving Weert voor de rechter
Meerdere vrouwen werden in de periode tussen oktober 2022 en november 2023 aangerand in de omgeving van Weert. Ook was er een poging tot verkrachting. Het leidde tot veel onrust in Weert en omstreken. Vandaag stond een 21-jarige man uit Ospel voor de rechter in Maastricht. Volgens Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) is hij verantwoordelijk voor de zedenincidenten.
De slachtoffers van de aanrandingen beschreven overeenkomsten in het signalement en de manier waarop de man te werk ging. Vanwege deze overeenkomsten die de slachtoffers van de aanrandingen in de omgeving van Weert opgaven, stelde de politie een onderzoek in. Dat onderzoek heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van de verdachte. Bij de politie bekende hij de feiten en gaf hij aan onder invloed te zijn geweest van drugs.
Poging verkrachting
Het slachtoffer van de gewelddadige poging tot verkrachting heeft zich fors verzet en wist aan erger te ontkomen. De verdachte ontkent dit en zegt dat hij haar alleen maar wilde aanranden. Gedurende een kwartier heeft het slachtoffer voor haar leven moeten vechten, terwijl de verdachte meerdere malen “I will kill you” schreeuwde en zijn hand op haar mond hield.
Willekeurige slachtoffers
In alle gevallen ging het om volstrekt willekeurige slachtoffers. “De recherche heeft negen aanrandingen opgelost, maar waarschijnlijk zijn het er veel meer geweest”, zei de officier van justitie vandaag op zitting. “Hier zijn niet alleen de directe slachtoffers bij betrokken, maar ook hun familie en partners. Het was van groot maatschappelijk belang de dader te pakken. Met zijn handelen heeft de verdachte alleen maar oog gehad voor zijn eigen seksuele lusten. Hij heeft de geestelijke en lichamelijke integriteit van zijn slachtoffers verregaand geschonden. Een vrijheidsbenemende straf is daarom de enige passende straf die aan de slachtoffers en hun omgeving iets van genoegdoening kan geven.”
Straf en behandeling
Volgens de deskundigen is de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar. Het OM is van mening dat de jonge man met alleen straf niet is geholpen en dat er een hoog recidiverisico is zolang er geen behandeling plaatsvindt. De officier van justitie vroeg de rechtbank dan ook een gevangenisstraf op te leggen van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk, met een extra lange proeftijd van 5 jaar. Zo kan de Reclassering de verdachte in zijn proeftijd in de gaten houden. Daarnaast eiste de officier een aantal bijzondere voorwaarden, zoals behandeling.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak in deze zaak.