OM: Werkstraf ongepast voor veroorzaken dodelijk verkeersongeluk met drank op
“Voor een bestuurder die schuldig is aan het veroorzaken van een verkeersongeval dat heeft geleid tot de dood van een ander, terwijl die bestuurder onder invloed van alcohol verkeerde, is een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf op zijn plaats. Een werkstraf, zoals de rechtbank die heeft opgelegd, vind ik volstrekt misplaatst.”
Het zijn woorden van de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), vanmiddag voor het Gerechtshof in Leeuwarden. Daarom eist hij in hoger beroep een gevangenisstraf van een jaar, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen een 53-jarige verdachte. Ook wil de AG dat de verdachte twee jaar geen auto mag rijden, waarvan één jaar voorwaardelijk.
OM in hoger beroep
De rechtbank in Assen had de man op 7 augustus 2018 een taakstraf van 180 uur, een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden en een voorwaardelijke rijontzegging van een maand opgelegd. Tegen dat vonnis ging het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep.
Hoge snelheid
Op de vroege avond van 27 december 2016 veroorzaakt de verdachte een dodelijk verkeersongeval op de A37, nabij afslag Hoogeveen-Oost. In de ogen van het OM nadert hij, gezien de situatie, met te hoge snelheid een plek waar kort daarvoor een ongeluk is gebeurd. Daar zijn hulpverleningsdiensten bezig om voertuigen te bergen. De politie heeft de vluchtstrook afgezet en auto’s hebben zwaailichten aan om het verkeer te waarschuwen.
Frontaal
Door deze situatie besluit een automobilist naar links richting aan te geven en uit te wijken. Verdachte kan door zijn snelheid deze auto niet ontwijken, raakt in de slip, slaat over de kop, vliegt tegen een politieauto aan en rijdt daarna frontaal in op een 43-jarige man uit Hoogeveen. De man staat daar bij een auto en overlijdt aan zijn verwondingen.
Alcohol
Volgens het OM blijkt uit onderzoek dat het alcoholgehalte van de verdachte ten tijde van het ongeval minstens 1,0 promille is geweest. Hij verklaart tijdens het koken uit een blikje bier te hebben gedronken. Het bier had een alcoholpercentage van tien procent.
Mentaliteit
De combinatie van onoplettendheid, het niet aanpassen van zijn weggedrag aan het gedrag van het overige verkeer en het gebruik van alcohol brengt de AG tot een ander standpunt dan de rechtbank. Hij vindt dat de verdachte zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag valt te verwijten. “Iedereen weet dat het gebruik van alcohol de rijvaardigheid negatief beïnvloedt. Het is voor iedereen gewoon een kwestie van mentaliteit om zich te onthouden van het gebruik van alcohol als men weet dat men nog moet rijden.”
Het Gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.