Celstraf geëist voor dodelijke aanrijding maaltijdbezorger
Tegen de 22-jarige automobilist die in januari op 9 januari van dit jaar een 15-jarige maaltijdbezorger aanreed op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht, is vandaag een deels voorwaardelijke celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie verwijt de man dat hij het ongeval, waardoor de maaltijdbezorger kwam te overlijden, heeft veroorzaakt. Niet alleen reed hij harder dan toegestaan, ook was hij onder invloed van cannabis.
De 15-jarige jongen werkte als maaltijdbezorger bij Burger Me aan de Amsterdamsestraatweg en was die woensdagavond net klaar met een bestelling. Toen hij om ongeveer kwart voor negen de Amsterdamsestraatweg overstak, werd hij aangereden door een auto. De jongen werd zwaar gewond overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij een dag later overleed aan zijn verwondingen.
Uit het onderzoek dat daarop werd gestart, is komen vast te staan dat de bestuurder van de auto onder invloed was van THC, de werkzame stof in cannabis. Volgens de verdachte had hij die dag niet gebruikt. De concentratie THC in zijn bloed weerspreekt dit en wijst eerder op recent gebruik, aldus het NFI. De conclusie is dat het in ieder geval zijn rijvaardigheid negatief heeft beïnvloed.
Op basis van camerabeelden en een reconstructie van de Verkeers Ongevallen Analyse van de politie is de snelheid waarmee hij reed, bepaald op 80 km/uur. Op de Amsterdamsestraatweg is 50 km/uur toegestaan. De verdachte zei dat hij dacht 55 km/uur te hebben gereden en dat hij de fietser pas laat zag vanwege de geparkeerde auto’s. Het onderzoek door de politie bevestigt dat fietsers pas laat zichtbaar zijn voor automobilisten in deze straat. Maar de conclusie is ook dat als de bestuurder zich aan de als maximum bepaalde snelheid had gehouden, de jongen op tijd over had kunnen steken of de bestuurder op tijd kunnen remmen. De ouders van de overleden jongen benadrukten dan ook in hun verklaring dat het onverteerbaar is dat dit ongeluk niet had hoeven gebeuren en dat “veilig en rustig rijden levens kan sparen”.
De officier van justitie noemde het rijgedrag van de 22-jarige beginnende bestuurder "volstrekt onverantwoord” gezien alle omstandigheden. De verdachte, een jonge jongen met een blanco strafblad, heeft geen opzet gehad op dit ongeval, maar het is wel zijn schuld dat de 15-jarige maaltijdbezorger is overleden. Ze vond het feit bewezen en eiste een gevangenisstraf van twaalf maanden waarvan zes maanden voorwaardelijk, met daarbij reclasseringstoezicht en mogelijk een ambulante behandeling voor het cannabisgebruik. Daarnaast eiste ze een rijontzegging voor de duur van drie jaar.