Eis: vijf jaar gevangenisstraf voor ronselen en deelname terroristische organisatie

Het OM eiste dinsdag 1 mei een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de 29-jarige man uit Landgraaf. De man wordt verdacht van het ronselen van meerdere personen en het deelnemen aan een organisatie met als doel terroristische misdrijven te plegen.

Ernst van het feit

De ernst van het feit, de lange periode waarbinnen verdachte actief ronselde, de hoeveelheid personen die hij met dat doel heeft benaderd en het feit dat hij zeer kwalijk beeldmateriaal heeft gebruikt en bewaard, is voor het OM aanleiding om deze gevangenisstraf van vijf jaar te eisen.

Ronselen

De 29-jarige man uit Landgraaf uitte sympathie voor de IS en moedigde meerdere mensen actief aan om deel te nemen aan de jihad. “Hij maakte op een sluwe manier gebruik van beïnvloedbare mensen. Het aangetroffen beeld- en geluidsmateriaal  is zeer kwalijk en opruiend.” aldus de officier van justitie. Het OM wil niet dat er mensen vanuit Nederland vertrekken om strafbare feiten te plegen. De rechtbank heeft de man vanaf zijn aanhouding op 21 juni 2017 in voorlopige hechtenis gehouden.

Lidmaatschap

De verdachte heeft de eed van trouw, de bay’ah, afgelegd en handelingen verricht die kunnen bijdragen aan het verwezenlijken van het doel van de terroristische organisatie. Hij heeft geronseld voor IS. Daarom er is voor gekozen ook voor het lidmaatschap van IS te vervolgen.