Celstraffen van 3 en 4 jaar geëist vanwege PKK jongerenbijeenkomst

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag bij de rechtbank Rotterdam gevangenisstraffen van 3 en 4 jaar geëist tegen vier kaderleden van de Europese jongerenafdeling Komalen Ciwan van de verboden terroristische organisatie PKK.

De verdachten, drie mannen en een vrouw, waren in 2012 betrokken bij de organisatie van de bijeenkomst in het dorp Ellemeet op Schouwen-Duiveland. In een grootschalige actie maakte de politie destijds een einde aan de bijeenkomst. Het OM was door de AIVD op de hoogte gebracht van de bijeenkomst.

Tegen de man die de openingsrede hield en opriep tot de gewapende strijd eisten de officieren van justitie van het Landelijk Parket de hoogste straf. De verdachten wonen in België en Zwitserland en waren niet verschenen voor de rechtbank. Wel werden ze vertegenwoordigd door hun advocaten.

Onaanvaardbaar

Het OM benadrukte voor de rechtbank dat het onaanvaardbaar is dat dergelijke bijeenkomsten in Nederland plaatsvinden. Er waren veel jongeren tussen de 18 en 20 jaar naar de bijeenkomst gekomen, die werden onthaald op een verheerlijking van de gewapende strijd.

Vanwege de aard van de bijeenkomst is er naar het oordeel van het OM sprake van zeer ernstige strafbare feiten. In Nederland heeft een bijeenkomst plaatsgevonden van een terroristische organisatie, die door het plegen van aanslagen en gewapende aanvallen levensgevaar veroorzaakt voor vele anderen. Aanslagen en gewapende gevechten staan immers hoog in aanzien bij de PKK.

De behandeling van de zaak wordt volgende weke woensdag voortgezet met de pleidooien van de advocaten.