Eis: 6 jaar cel voor deelname aan gewapende strijd in Syrië of Irak

Het Openbaar Ministerie heeft 6 jaar cel geëist tegen drie mannen die worden verdacht van deelname aan de gewapende strijd in Syrië of Irak. De verdachten waren zelf niet aanwezig en verblijven mogelijk nog in het oorlogsgebied. Ze werden vertegenwoordigd door hun advocaten. De zitting donderdag was het sluitstuk van een jarenlang grootschalig onderzoek naar ronselen en uitreizen onder de noemer 'Context'.

De drie mannen (35, 23 en 24 jaar oud) wordt verweten dat zij eerder zijn afgereisd naar Syrië of Irak en daar hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. Volgens het OM kan voor de 35-jarige man worden bewezen dat hij vanaf oktober 2013 heeft deelgenomen aan trainingen en vervolgens is uitgereisd. Hij is onder meer te zien op een foto waarop hij in Syrië met een kalashnikov voor een IS-vlag staat. De twee andere verdachten zouden op 26 maart 2013 samen zijn uitgereisd. In Syrië namen ze deel aan een trainingskamp om vervolgens te strijden voor in ieder geval Jabhat al Nusra.

Voor de rechtszaak was geen van de verdachten te traceren, dus bestaat bij het Openbaar Ministerie het vermoeden dat zij zich nog altijd in het strijdgebied bevinden. Het OM vindt het desalniettemin belangrijk om de verdachten te vervolgen, ook al zijn ze op de zitting niet aanwezig. Daarmee wordt ontmoedigd dat mensen naar Syrië reizen om aan de gewapende strijd deel te nemen. Daarnaast worden Nederlandse strijders aldaar gestraft voor hun gewelddadige optreden. Met een veroordeling wordt bovendien bemoeilijkt dat ze vrij terug kunnen reizen naar Nederland en daar een gevaar voor de maatschappij vormen.

Deelname aan de gewapende strijd werkt ontwrichtend, niet alleen in Syrië en Irak, maar ook in de rest van Nederland en de wereld. Dat terrorisme nog steeds een stempel drukt op de maatschappij, is ook in de afgelopen weken weer tragisch duidelijk geworden in onder meer Manchester, Londen en Parijs.

Context

Het Context-onderzoek startte in 2013 na diverse aangiftes van ronselen voor de gewapende strijd in Syrië. In totaal kwamen zeventien verdachten in beeld. Tien van hen zijn in 2015 voor de rechter gebracht en veroordeeld; onder meer voor opruiing en een aantal van hen voor deelname aan een criminele terroristische organisatie. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

Zeven van de Context-verdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie afgereisd naar Syrië of Irak. Vier van hen kwamen vorig jaar zomer al voor de rechter. Van drie anderen is de zaak vandaag behandeld. Hun raadslieden waren wel op de zitting aanwezig.