WSM | Wat is het verschil tussen opzet en schuld bij verkrachting en aanranding?
In beide gevallen is er seksueel contact geweest, terwijl één persoon niet wilde. Daarnaast geldt bij beide varianten dat daar (duidelijke) signalen voor waren, die de verdachte had moeten opmerken. Het cruciale verschil tussen opzet en schuld ligt in de mentale toestand van de verdachte.
In de schuldvariant gaat de verdachte er – ten onrechte – van uit dat de ander wel seksueel contact wil hebben. Dat bij de ander de wil ontbrak had de verdachte bijvoorbeeld kunnen merken aan signalen (zoals heel stil liggen) of opmerkingen (zoals ‘ik vraag me af of ik hier wel aan toe ben’). Daarmee had de verdachte ‘ernstige reden om te vermoeden’ dat de ander niet wilde, maar heeft die signalen verkeerd ingeschat.
In de opzetvariant gaat de verdachte toch door, ook al weet diegene of is diegene zich bewust van de mogelijkheid dat de ander geen seksueel contact wil. De verdachte heeft in dat geval een onverschillige houding. Van opzet is ieder geval sprake als de ander ‘nee’ zegt of ‘ik wil dit niet’.
Of sprake is van schuld of opzet, is afhankelijk van de omstandigheden. Het OM doet onderzoek en bepaalt aan de hand van alle relevante feiten of tot vervolging wordt overgegaan en zo ja waarvoor. Een rechter beoordeelt of er voldoende bewijs is geleverd om een verdachte te veroordelen.