Geldboetes geëist voor overtreding veiligheidszone boorplatform door actievoerders

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag 1000 euro geldboete geëist tegen 4 verdachte actievoerders. Het OM verwijt verdachten dat zij zich binnen de veiligheidszone van een boorplatform op de Noordzee hebben begeven.

Actie Greenpeace

In februari 2018 vond er een actie van Greenpeace plaats op en rondom een boorplatform. De actie was gericht op het voorkomen van de aangekondigde proefboringen die daar gingen plaatsvinden. Tijdens de actie zijn twee motorboten in de veiligheidszone van het boorplatform geweest. De vier verdachten hebben het boorplatform beklommen en met vlaggen behangen. Nadat zij meermalen zijn aangeroepen het platform te verlaten en er door de eigenaar/operator van het platform aangifte werd gedaan, zijn zij door een gespecialiseerde eenheid van politie aangehouden en op een veilige manier van het platform verwijderd.

Veiligheidszone

Het betreffende boorplatform is aan te merken als een mijnbouwinstallatie. Voor zo’n installatie geldt een veiligheidszone van 500 meter. Veiligheidszones worden ingesteld om het risico van aanvaring en lekkages aan de pijpleidingen onder water te voorkomen. Het is verboden je binnen die zone van 500 meter te bevinden als dat niet ten behoeve van het winnen van delfstoffen is en je geen ontheffing hebt van dit verbod. Het opzettelijk overtreden van dit verbod is een misdrijf. Het verbod geldt te allen tijde.

Ernst van de feiten

De vervolging heeft geen betrekking op het actievoeren of demonstreren, maar op het feit dat de actievoerders zich binnen een veiligheidszone van een mijnbouwinstallatie hebben bevonden. Dat levert ernstige veiligheidsrisico’s op en is een ernstig verwijt. Schending van het betogingsrecht is volgens de officier van justitie door deze vervolging dan ook niet aan de orde.

Strafmaat

Het is verdachten toegestaan om acties te voeren ten aanzien van onderwerpen waarin zij milieurisico’s zien. In dit geval hadden zij actie kunnen voeren op een andere wijze en andere locatie, zonder zwaarwegende veiligheidsrisico’s, aldus de officier. Een geldboete van 1.000 euro waarvan 500 euro voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar vindt zij hier voor alle verdachten dan ook op zijn plaats.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.