Vier jaar geëist voor betrokkenheid explosie in centrum Amsterdam

Of de 34-jarige man uit Vleuten een handgranaat bij een club in het centrum van Amsterdam in de nacht van 5 april van dit jaar zelf heeft neergelegd en laten ontploffen, kan het Openbaar Ministerie (OM) niet vaststellen. Wel is er volgens het OM genoeg bewijs dat de verdachte daarbij als medepleger betrokken is. Tegen hem heeft het OM vandaag een celstraf van vier jaar geëist.

Het OM rekent het de Vleutenaar zwaar aan dat hij betrokken is bij het laten ontploffen van een handgranaat. “Juist in het huidige klimaat met vuurwapenbezit en vele incidenten met handgranaten. Kennelijk met als doel personen of bedrijven schrik aan te jagen of te intimideren en daarbij eventuele slachtoffers voor lief te nemen”,  aldus de officier van justitie vanmiddag op zitting.

DNA

Op drie plekken op de beugel van de handgranaat  is een DNA-mengprofiel aangetroffen van drie personen, waaronder die van de verdachte. Hij kan niet verklaren waarom zijn DNA op die plekken is gevonden. Uit onderzoek is vastgesteld dat de auto waarin de 34-jarige verdachte rijdt zich op het moment van de explosie in Amsterdam bevindt, zich kort daarvoor daarheen heeft begeven en kort daarna weer uit Amsterdam is vertrokken. Dat blijk ook uit zijn telefoongegevens die zijn opgevraagd.

Samengewerkt

Uit opgenomen gesprekken in de penitentiaire inrichting tussen de verdachte en zijn vriendin wordt niet alleen duidelijk dat zij een alibi voor hem moest regelen. Maar ook dat hij samen met een andere jongen in de  buurt van de plek van de explosie is geweest. Volgens het OM heeft de verdachte nauw en bewust met die ander samengewerkt. Samen zouden ze naar de club zijn gereden, de handgranaat hebben neergelegd en zijn gevlucht. Juridisch gezien kan er van medeplegen worden gesproken.

3 duizend kogeltjes

De handgranaat waar het om gaat  is een scherfhandgranaat met een lading van ongeveer 3000 metalen kogeltjes. Het gevaar van de explosie is groot. Personen binnen het bereik van enkele meters van de ontploffing kunnen fataal letsel oplopen en zwaar gewond raken als zij tientallen meters van de ontploffing af staan.

De verdachte ontkent elke betrokkenheid. Het motief voor het laten ontploffen van de granaat wordt dan ook niet duidelijk.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.