Eigenaar chemicaliënbedrijf wegens invoer grondstoffen designerdrugs veroordeeld

De rechtbank in Den Bosch heeft dinsdag de directeur/eigenaar van een bedrijf dat grondstoffen voor psycho-actieve designerdrugs invoerde, veroordeeld wegens de invoer van verboden stoffen. Het kan volgens de rechtbank niet anders dan dat hij, een chemicus, met zijn kennis wist van de aangevoerde stoffen. Een fabricagefout, omdat de stof inmiddels verboden was, sluit de rechtbank uit.

Veroordeling conform eis

De rechtbank veroordeelde de man tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden en een boete van 10.000 euro, conform de eis van de officier van justitie van het Landelijk Parket. Die haalde bij de behandeling van de zaak twee weken geleden aan dat de verdachte als ontwerper van psycho-actieve drugs profiteerde van een gebrek aan regelgeving in Nederland. De ontwerpers van de drugs passen pijlsnel de samenstelling aan als een stof alsnog verboden wordt. Deze verdachte nam het risico dat er toch verboden stoffen in de zending zaten.

Inhoud verhuld

De rechtbank zegt in het vonnis dat het ‘onjuiste etiketteren van de partij kennelijk geen ander doel had dan de werkelijke inhoud te verhullen’. De verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan de invoer van nieuwe psycho-actieve stoffen, aldus de rechtbank. Die hebben een vergelijkbare werking als hard drugs, waarvan algemeen bekend is dat die schade toebrengen aan de gezondheid van gebruikers.

De 48-jarige chemicus stond terecht met een financieel directeur van het bedrijf wegens enkele zendingen die aankwamen op Schiphol en in Portugal in 2012. De financieel directeur werd vrijgesproken. De officier bestudeert het vonnis.