Aanpak cybercrime

Criminelen denken anoniem te blijven bij het plegen van online delicten. Maar zij laten ook sporen achter in de digitale wereld. De opsporing en vervolging van deze vorm van criminaliteit vergt veel inspanning en onderzoek, maar gebeurt niet zonder resultaat. De laatste jaren zijn steeds meer verdachten van online criminaliteit voor de rechter gebracht en fors gestraft.

Samenwerking

We werken nauw samen met de politie, maar ook met hostingpartijen, banken en ethisch hackers om criminele netwerken te verstoren en op te rollen. We hebben ook afspraken en samenwerkingsverbanden met andere landen, want cybercriminaliteit houdt niet op bij de landsgrenzen.

Jonge plegers

De afgelopen vijf jaar was bijna de helft van alle cybercrimeverdachten jonger dan 25 jaar. We zien ook jongeren onder de 25 jaar die als geldezel of 'pinner' worden ingezet bij bijvoorbeeld  bankhelpdeskfraude. Ze zijn de 'uitvoerders' van het grotere criminele netwerk en kunnen zo snel veel geld verdienen. Politie en OM zien dit als een zorgwekkende ontwikkeling.


Succesvolle zaken en (internationale) samenwerkingen: