Vier jaar geëist tegen verdachte grootschalige internationale oplichting

Het aantal slachtoffers van bankhelpdeskfraude en phishing neemt in rap tempo toe. Gedigitaliseerde criminaliteit wordt steeds geavanceerder en gemakkelijker toegankelijk voor mensen zonder kennis van IT. Zo zou een 21-jarige Amsterdammer met behulp van de handigheid en diensten van anderen gedurende twee jaar vele slachtoffers in buiten- en binnenland hebben gemaakt door middel van grootschalige internationale oplichtingspraktijken. Het OM verdekt de man daarnaast van het witwassen van een bedrag van bijna achthonderd duizend euro.

Telegram gemakkelijk tips en trucs kunnen uitwisselen om banken beter te kunnen misleiden, om zelf anoniem te blijven en anderen het risico te laten lopen. Reden waarom politie en OM de aanpak van deze criminaliteit intensiveren.

Dementerend

De Amsterdammer zou van een cyber crimineel phisingpanels, nep (bank)websites, hebben gekocht en draaiboeken, belscripts en persoonlijke gegevens van potentiële slachtoffers via Telegram hebben aangeschaft. Die gegevens zijn door hackers buitgemaakt en worden op het platform te koop aangeboden. Vervolgens zou hij via duizenden sms-jes potentiële slachtoffers naar zijn nep websites hebben gelokt en geld afhandig hebben gemaakt. Het politieonderzoek heeft aangetoond dat de verdachte met name buitenlandse slachtoffers heeft gemaakt. In Nederland zou hij met anderen  een dementerende man voor ruim tweeduizend euro hebben opgelicht. Uit het onderzoek van de politie blijkt verder dat de verdachte gebruik zou maken van een complex witwassysteem met tal van buitenlandse bankrekeningen. Het geld dat gestolen werd, werd op deze rekeningen gestort en vervolgens direct doorgesluisd.

Schaamte en machteloosheid

Volgens het OM heeft de verdachte klaarblijkelijk een groot gebrek aan empathisch vermogen en is hij alleen maar gericht op eigen financieel gewin. De officier van justitie: “Hij maakte een gewoonte van het liegen en bedriegen van anderen. Liegen tegen de bank over waar het geld vandaan komt. Bedriegen van mensen dat ze facturen moesten betalen of geld moesten overboeken naar veilige rekeningen. Slachtoffers verliezen het vertrouwen in de medemens en in digitale middelen, en ervaren vaak een groot gevoel van schaamte en machteloosheid.” Het OM rekent het de verdachte zwaar aan dat hij geen enkel probleem lijkt te hebben om anderen uit te buiten. Hij gebruikte kwetsbare personen om rekeningen te openen. Zo bleef hij buiten schot, terwijl de misbruikte personen op zwarte lijsten terecht komen en daar problemen van ondervonden.

Strafeis

De Amsterdammer kwam in september 2022 in beeld bij politie na rest-informatie uit een onderzoek van de Landelijke Eenheid naar wapenhandel. Na analyse van de informatie ontstond de verdenking van grootschalige en internationale oplichting en witwassen tegen de 21-jarige Amsterdammer. Alleen door het ingrijpen van de politie is dit handelen van verdachte gestopt, zei de officier van justitie vandaag op zitting. De verdachte werd op 5 juli 2023 in zijn woning aangehouden. Tegen hem eiste het OM vandaag vier jaar gevangenisstraf. Ook kondigde het OM de ontneming van het wederrechtelijk verkregen voordeel aan. De rechtbank doet op 13 maart uitspraak.