Geslaagde mediation leidt tot lagere strafeis bij overval op tankstation

Op 2 september 2023 loopt een 19-jarige verdachte geheel in het zwart gekleed en met gezichtsbedekking een tankstation binnen in Nieuw-Amsterdam. De medewerkster achter de balie ziet een jongen voor de balie staan die heel rustig en vriendelijk zegt: "Dit is een overval. lk heb hier een tas en een mes bij mij. Als je rustig blijft, gebeurt er jou niets. Kan je de kassa open doen en het geld in deze tas doen". Mevrouw doet biljetten en kleingeld in de tas van man. Vervolgens vraagt hij vriendelijk of ze ook sigaretten heeft. Hij geeft aan graag Marlboro 5XL te willen hebben. Die doet mevrouw ook in de tas. Daarna verlaat hij de zaak. Kort na het incident wordt de verdachte in de nabije omgeving aangehouden op zijn scooter inclusief de buit.

De officier: “Verdachte bekent direct en vraagt of hij niet ‘gewoon’ sorry kan zeggen tegen mevrouw. Het spijt hem enorm voor haar, zo stelt hij. Hij geeft aan dat hij schulden bij derden heeft en daarom de overval gepleegd.”

Slachtoffer en verdachte geven aan open te staan voor mediation. Een paar weken later vindt het gesprek plaats. Een geslaagd traject waarbij het slachtoffer uiteindelijk aangeeft te hopen dat verdachte geen gevangenisstraf krijgt. Dit wordt op zitting nog een keer bevestigd.

De officier van justitie heeft ter zitting aangegeven sterk rekening te houden met de jonge leeftijd van verdachte en het geslaagde mediation traject. Het uitgangspunt bij een dergelijk feit is een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf. In dit geval is een andere eis passend. De officier eist een gevangenisstaf van 368 dagen waarvan 365 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Verdachte moet zich ook laten behandelen en reclassering houdt toezicht op hem. Daarnaast is een onvoorwaardelijke taakstraf van 240 uren op zijn plaats. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.