OM eist vier jaar cel tegen uitreiziger naar strijdgebied IS

Eind oktober 2022 werd in Helmond een man van 22 jaar aangehouden die mogelijk wilde uitreizen om deel te nemen aan de gewapende strijd van de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS). Vandaag stond de man voor de rechter. Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) eist vier jaar gevangenisstraf tegen de Helmonder.

De man zou in 2023 twee keer hebben van plan te zijn geweest om via Ethiopië naar Somalië te reizen. Volgens de officier van justitie lijdt het geen twijfel dat de man zich wilde aansluiten bij de terroristische organisatie: ‘Op zijn telefoon werden berichten gevonden die daarop duidden. Het gaat onder meer over berichten waarin gesproken wordt over het leven in grotten en over ervaringen van andere strijders.’ Verder staat het vast dat de verdachte een reis ondernam naar het gebied waar IS actief is. Zo boekte hij een vliegticket en regelde een taxi voor een tweede reis. Kort voor die reis werd hij in zijn woonplaats aangehouden op basis van een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD).

Ernstige verdenkingen

In zijn requisitoir stond de officier onder meer stil bij het terroristische oogmerk van IS en de daarmee de ernst van de verdenkingen tegen de verdachte: ‘Door deze terreurbeweging worden op grote schaal ernstige mensenrechtenschendingen begaan, zoals standrechtelijke executies, moord, marteling en het verminken van krijgsgevangenen en burgers.’

Alles afwegende vindt het OM een gevangenisstraf van vier jaar gepast in deze zaak. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.