Vijf jaar celstraf geëist voor ronselen tieners om aanslag met explosief te plegen

Tegen een 23-jarige Amsterdammer heeft het OM vandaag een celstraf van vijf jaar geëist. Her OM verdenkt de man van het ronselen van twee jongens om een aanslag te plegen met een explosief bij een pand in de Oude Hoogstraat in het centrum van Amsterdam. Hij zou de tieners een beloning van duizend euro in het vooruitzicht hebben gesteld als zij de klus zouden klaren.

Vergroot afbeelding
Beeld: Politie Amsterdam

De officier van justitie: “De verdachte heeft op grove wijze misbruik gemaakt van twee piepjonge jongens om aanslagen uit te laten voeren. Deze vorm van misbruik is ronduit gewetenloos. En het is schokkend om te zien met welk gemak dit kennelijk gebeurt. De meeste aanslagplegers hebben geen flauw benul waar ze mee bezig zijn en hoe gevaarlijk het is, hoe groot het risico voor derden is, maar juist ook voor henzelf.”

Gevaar voor bewoners en voorbijgangers

De 23-jarige Amsterdammer zou voor de jongens de vuurwerkbom hebben geregeld en hen hebben verteld wat ze moesten doen. Op 23 oktober 2023 bracht hij ze volgens het OM naar de Oude Hoogstraat waar het explosief is afgegaan. De woningen aan de Oude Hoogstraat waren op het moment van de aanslag bewoond. Gezien het tijdstip, om 19.45 uur is de ontploffing, had een bewoner op dat moment makkelijk in het trapportaal kunnen lopen. De metalen brievenbus is uit de deur geblazen en op straat terecht gekomen.

De Oude Hoogstraat is een drukke straat in het centrum van Amsterdam. De kans dat een onschuldige voorbijganger geraakt had kunnen worden was groot, zei de officier van justitie. De aanslag was echter bij de verkeerde deur. Een dag later zou de verdachte de beide jongens weer opdracht hebben gegeven om de aanslag te herhalen, maar nu bij het goede pand. Het is toen bij een poging gebleven.

Risicovolle klus

De verdachte beriep zich tot vandaag op zijn zwijgrecht en de twee jongens wilden niet vertellen wie hun opdrachtgever was.  Desondanks lukte het de politie om op het spoor te komen van de 23-jarige verdachte. Uit onder meer camerabeelden, verklaringen, internetonderzoek en forensisch onderzoek is de identiteit van de verdachte achterhaald. Ter zitting bekende hij uiteindelijk wel de cobra’s te hebben gegeven, maar hij zou niet geweten hebben wat daarvan de bedoeling was. ‘Een stomme fout’, zei hij. 

De officier van justitie rekent het de verdachte zwaar aan dat hij jonge jongens inzette  voor zo’n risicovolle klus. “Het kan hem geen zier schelen wat de gevolgen hadden kunnen zijn en feitelijk zijn. Hij is niets en niemand ontziend te werk gegaan. Hij heeft twee jongens misleid, zo niet gedwongen mee te gaan in zijn eigen criminele intenties en hen zo de zware criminaliteit in gesleept, met verstrekkende gevolgen voor hun levens en die van hun omgeving. Beide jongens hadden een blanco strafblad: maar nu niet meer. Zij zijn door zijn toedoen getekend voor het leven. Zij moeten hun straf nog krijgen en ondergaan.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.