OM stelt geen hoger beroep in tegen vonnissen in strafzaak rond verspreiding middel X

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland gaat niet in hoger beroep tegen de vonnissen van de rechtbank in de strafzaak rond de verspreiding van het zelfdodingsmiddel middel X.  Op 4 juli veroordeelde de rechtbank Gelderland twee personen voor deelname aan een criminele organisatie.

Eén van hen was de oud-voorzitter van de Coöperatie Laatste Wil (CLW). Over hem zegt de rechtbank dat hij het informele circuit waarin middel X werd verspreid liet voortbestaan en heeft ondersteund. De rechtbank vindt dat hij als voorzitter en oprichter van de CLW anders had moeten handelen.

Over de andere veroordeelde persoon oordeelt de rechtbank dat zij tot de kern van de criminele organisatie behoorde en daar van begin af aan bij betrokken was. Zij is ook veroordeeld voor hulp bij zelfdoding omdat zij het middel daadwerkelijk heeft verstrekt. Daarnaast heeft de rechtbank vier verdachten vrijgesproken. Voor één van hen had het OM zelf om vrijspraak gevraagd.

Het OM gaat in geen van de zaken in hoger beroep. Het OM constateert dat de rechtbank de essentie van het standpunt van het OM heeft bevestigd. Die is dat in een periode van ruim twee jaar sprake was van een criminele organisatie die een zeer gevaarlijk oogmerk had, namelijk het bieden van hulp bij zelfdoding door het verstrekken van middel X. Dit middel werd in beginsel verstrekt aan iedereen die erom vroeg. Ook aan kwetsbare en soms relatief jonge mensen van wie, zo zegt de rechtbank, de doodswens niet altijd bestendig was. Het vonnis beantwoordt daarmee aan het doel dat het OM had met de strafvervolging: een einde maken aan deze georganiseerde en ongecontroleerde verspreiding van het zelfdodingsmiddel, omdat hiermee mensenlevens in gevaar wordt gebracht. De rechtbank heeft die norm bevestigd.

Ten aanzien van drie vrijgesproken verdachten heeft de rechtbank hun rol bij de verspreiding van het dodelijke middel anders beoordeeld dan het OM. De veroordeelde verdachten hebben lagere straffen opgelegd gekregen dan het OM had geëist. Na zorgvuldige afweging van alle belangen ziet het OM hierin onvoldoende reden om in hoger beroep te gaan.

Van de veroordelingen gaat een duidelijk signaal uit. Mensen die in georganiseerd verband zelfdodingsmiddelen verspreiden, riskeren vervolging en veroordeling voor een ernstig misdrijf, ook als zij niet zelf het middel hebben verstrekt.