OM en verdediging maken procesafspraken in Emmense drugszaak

Het Openbaar Ministerie (OM) in Noord-Nederland heeft aan de rechtbank procesafspraken voorgelegd met zeven mannen die verdacht worden van deelname een criminele organisatie. De organisatie hield zich in de ogen van het OM tussen 2018 en 2021 bezig met het voorbereiden van de invoer van harddrugs naar Nederland.

De verdediging en het OM hebben afgesproken dat de mannen celstraffen krijgen variërend van 15 tot 36 maanden. Drie verdachten (51, 55 en 55 jaar) komen uit Emmen. De andere verdachten zijn afkomstig uit Den Haag (49), Amsterdam (49), Utrecht (57) en Hilversum (40). Zij worden in meer of mindere mate verdacht van betrokkenheid bij het voorbereiden van de import van grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Europa. Uit het onderzoek is niet gebleken dat er sprake is van geslaagde transporten.

Zout en metaal

De organisatie bedacht verschillende manieren om de cocaïne naar Nederland te krijgen. Zo werd de drugs verstopt in zakken met zout. Ook werden voorbereidingen getroffen om drugs, verstopt in bakken oud-ijzer en metaal naar Nederland te halen. Een in zakken zout verstopte hoeveelheid cocaïne werd in 2019 door de Braziliaanse douane onderschept.

De politie kwam de organisatie op het spoor door afgeluisterde gesprekken in het bedrijfspand van één van de verdachten. In dat pand was in het kader van het onderzoek naar de kofferbakmoord zogenaamde OVC-apparatuur geplaatst. Uit de opgenomen gesprekken bleek geen betrokkenheid bij die moord, maar wel van voorbereidingen van drugstransporten. Geen van de verdachten in dit onderzoek is overigens als verdachte aangemerkt in het onderzoek naar de kofferbakmoord.

Hoge Raad

In het voorjaar 2022 hebben op initiatief van een aantal advocaten onderhandelingen plaatsgevonden met het OM over de mogelijkheid van het maken van procesafspraken met vier verdachten. Dat ging uiteindelijk niet door, mede omdat de rechtbank wilde wachten op een arrest van de Hoge Raad over de voorwaarden van het maken van procesafspraken. Nadat de Hoge Raad de grenzen had bepaald voor de procesafspraken, zijn de onderhandelingen tussen de verdediging en het OM weer opgepakt. Dat heeft uiteindelijk geleid tot het in zeven van de acht gevallen maken van procesafspraken.

Belang

Het belang van deze procesafspraken bestaat voor de verdachten uit het komen tot een lagere strafeis dan zonder procesafspraken voor de hand zou liggen. Het belang van het OM is het definitief afronden van een omvangrijke strafzaak, waardoor het OM en de rechtbank vrijkomende zittingstijd kunnen inzetten voor andere strafzaken. Dit geldt niet alleen voor de behandeling van de strafzaak bij de rechtbank, maar ook zeker voor een behandeling in hoger beroep bij het gerechtshof.

De rechtbank moet nog wel goedkeuring verlenen aan de gemaakte afspraken. De verdachte die geen procesafspraken wilde maken, een 25-jarige man uit Emmen, staat maandag 11 maart 2024 voor de rechter in Assen.