Verdachte (28) van neersteken toerist in lobby hotel bij Amsterdam CS ontoerekeningsvatbaar
De 28-jarige Duitser die op 9 maart van dit jaar een Braziliaanse toerist meerdere keren in de rug zou hebben gestoken, kan de steekpartij niet worden toegerekend. Dat concluderen een psychiater en psycholoog die de man hebben onderzocht. Het OM is het hiermee eens en eiste vandaag tegen de man de TBS-maatregel met dwangverpleging.
De Braziliaan was met een aantal vrienden op reis in Europa. Toen hij met ze op een taxi wachtte in de hal van een hotel naast het Amsterdam Centraal Station, zou de verdachte hem vanuit het niets met een groot mes vier keer in de rug hebben gestoken.
Getaserd
Na het steekincident vluchtte de verdachte met een vleesmes van zo’n 30 cm en een kleiner mes naar de fietstunnel naast het Centraal Station. Gealarmeerde agenten riepen hem meerdere keren op de messen te laten vallen, maar hierop reageerde hij niet. Vervolgens is hij getaserd en is er gericht op hem geschoten. De man die zich hevig verzette bij zijn aanhouding, werd niet geraakt door politiekogels.
In één van zijn verhoren verklaarde de Duitser dat hij in Nederland was om vakantie te vieren. Hij zou kort voor het steekincident cannabis in een coffeeshop hebben gerookt en daarna zijn teruggekeerd naar het hotel waar hij verbleef. In de lobby van het hotel hoorde hij de groep vrienden met elkaar praten en dacht hij dat zij hem wilden vermoorden.
Dwangverpleging
Een psychiater en psycholoog die de geestesgesteldheid van de verdachte hebben onderzocht, zijn tot de conclusie gekomen dat hij op het moment van het steekincident aan een psychische stoornis leed. Hij was daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar en ze adviseren TBS met voorwaarden. Het OM is echter van oordeel dat de TBS-maatregel met dwangverpleging meer past.
Uit de rapportage van de deskundigen is volgens het OM niet duidelijk waarom er verwacht wordt dat de verdachte zich zal houden aan voorwaarden die verbonden moeten worden aan een TBS-maatregel. Deze duidelijkheid is echter belangrijk voor een dergelijke maatregel, waarbij motivatie en medewerking van de verdachte cruciaal zijn. Zonder deze duidelijkheid is het onzeker of een voorwaardenkader voldoende is om het risico op herhaling te verminderen.
Mislukt traject
Daarnaast is het bekend dat de verdachte al eerder in Duitsland is behandeld en nog onder toezicht stond op het moment van de steekpartij. Hij heeft zich aan dit toezicht en de behandeling onttrokken door zijn medicatie niet in te nemen, zonder dit aan zijn behandelaars te vertellen. Dit heeft geleid tot een nieuw incident in Amsterdam.
De officier van justitie: “Alleen al om deze redenen vind ik de oplegging van een TBS-maatregel met voorwaarden niet passend. Die variant biedt simpelweg te weinig garanties voor beveiliging van de maatschappij gezien de geconstateerde problematiek bij verdachte, zijn ambivalente houding ten opzichte van medicatie en behandeling, én het eerder mislukte behandeltraject.”
De rechtbank doet op 12 september uitspraak.