OM eist in hoger beroep tot vier jaar cel voor uitbuiten Poolse werknemers champignonkwekerij

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van vier jaar geëist tegen een 59-jarige ex-directeur van een champignonkwekerij in het Limburgse Meterik. Hij wordt verdacht van uitbuiting van Poolse werknemers. De aanklagers in hoger beroep, de advocaten-generaal (AGs), verdenken hem van valsheid in geschrift, fraude en mensenhandel. Ook willen de AGs een beroepsverbod voor de man van vijf jaar.

Tegen vier medeverdachten is tussen de 90 uur werkstraf en 25 maanden gevangenisstraf geëist. Het OM vindt dat het bedrijf, Prime Champ Production B.V., een geldboete van 135.000 euro moet betalen.

Bedenkelijk

In deze zaak draait het om met name Poolse  werknemers die in de champignonsector onder bedenkelijke omstandigheden moesten werken. Zij hebben volgens het OM zeer lange werkdagen gemaakt en kregen boetes als ze eerder stopten met werken. Ook werden zij per kilo betaald, terwijl hen uurloon was toegezegd.

Angst

Daarnaast moesten de werknemers voor huisvesting en maaltijden betalen. Het werk dat ze deden gebeurde bovendien op smerige en onveilige werkplekken. Maar daar bleef het niet bij volgens de AGs: “Het intimideren, het inboezemen van angst door middel van onder meer schelden, dreigen met sancties of ontslag was aan de orde van de dag.”

“De menselijke waardigheid is de Poolse werknemers door verdachten gedurende lange tijd ontnomen. Het OM rekent hen dit zwaar aan. Het motief van verdachten voor dit handelen was puur geldelijk gewin en zelfbehoud.”

Rechtbank

De rechtbank heeft in deze zaak op 10 november 2016 uitspraak gedaan. De rechters legden straffen op van 100 uur werkstraf tot twee jaar gevangenisstraf. Ook werd een boete aan het bedrijf opgelegd van 75.000 euro. In de zaak van de ex-directeur als van het bedrijf gingen zowel de verdachten als het OM in hoger beroep.

Waardigheid ontnomen

“In deze zaak zijn mensenrechten met voeten getreden door verdachten”, zeggen de AGs in hun requisitoir. “De menselijke waardigheid is de Poolse werknemers door verdachten gedurende lange tijd ontnomen. Het OM rekent hen dit zwaar aan. Het motief van verdachten voor dit handelen was puur geldelijk gewin en zelfbehoud.”

Laakbaar

Naast de hoofdverdachte zijn ook straffen geëist tegen de financiële man van het bedrijf en de vervalser van de loonstroken. Datzelfde geldt voor twee Poolse leidinggevenden. Zij spelen allen een rol in de uitbuiting van de werknemers. Tegen de ex-directeur eist het OM de hoogste straf. Met een reden. “Bij het gerechtshof geeft hij nog steeds geen blijk van inzicht te hebben van het laakbare van zijn strafbare gedragingen”, stellen de AGs, “hij heeft een dominante en leidinggevende rol gespeeld bij de mensenhandel in de zin van ernstige en langdurige arbeidsuitbuiting. Dat rekenen we hem zwaar aan.”

Het gerechtshof in Den Bosch doet waarschijnlijk op 25 mei 2021 uitspraak.

Vergroot afbeelding
Paleis van Justitie in 's-Hertogenbosch