16 jaar cel geëist voor cold case moord in Naaldwijkse hennepkwekerij

Bijna 18 jaar na de moord op de Poolse Iwona Galla in Naaldwijk stond vandaag een verdachte voor de rechter. De 48-jarige man uit Maassluis is volgens het OM één van de verantwoordelijken voor haar dood. De man kwam in beeld na nieuw onderzoek door het cold case-team vanaf 2016.

Iwona Galla was een 31-jarige Poolse vrouw die zo'n 20 jaar geleden naar Nederland kwam om te werken. Om extra bij te verdienen is ze op enig moment gaan helpen in een kleine hennepkwekerij in een woning in Naaldwijk. Op 6 mei 2003 werd ze op de eerste verdieping levenloos aangetroffen.

Galla was met een zwaar voorwerp op haar hoofd geslagen, mogelijk een koevoet, en ook gewurgd. Welke van die twee handelingen haar fataal is geworden is niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat zij in de woning een dief of dieven tegen het lijf is gelopen. Ze deed gewoonlijk op de eerste verdieping haar kleren uit en liep dan naar de zolder, waar de hennepplanten stonden en haar knipkleren lagen. Op die eerste verdieping is ze in haar ondergoed gevonden.

Na jaren heropend

Ondanks uitgebreid onderzoek werden in 2003 geen geschikte aanwijzingen gevonden. DNA dat onder haar nagels werd aangetroffen, was op dat moment ongeschikt om te gebruiken. Na ruim een jaar werd het onderzoek gesloten, zonder dat er een verdachte was aangehouden.

In 2016 besloot het cold case-team van de politie om de zaak opnieuw te bekijken. Met nieuwe, verbeterde onderzoekstechnieken werd het DNA nogmaals onderzocht. Dit keer kon er een geschikt profiel worden gemaakt. En de zaak brak een jaar later definitief open: in de DNA databank werd een profiel opgenomen dat matchte met het spoor onder de nagels van Iwona Galla. Het ging om de 48-jarige verdachte uit Maassluis, die was veroordeeld voor een mishandeling en daarom zijn DNA had moeten afstaan.

Confrontatie

Op basis van NFI-rapportages gaat het Openbaar Ministerie er van uit dat het DNA is overgedragen tijdens een worsteling, toen Iwona Galla in het huis werd overvallen. Om het DNA onder haar nagels te krijgen, moet zij zich tegen verdachte hebben verweerd of hem hebben gekrabd.

Daar komt bij dat een vriend het huis meteen herkende, toen de zaak in Opsporing Verzocht kwam. Verdachte was er enkele maanden voor de moord samen met hem naartoe gereden en had hem het huis aangewezen. Daar zouden geld en hennep te stelen zijn. Kort ervoor hadden ze samen al een andere kwekerij leeg getrokken. Maar voor deze, midden in een drukke woonwijk, bedankte de vriend.

Voorkennis

Hoe verdachte wist van de hennep en het geld, werd tijdens het onderzoek stukje bij beetje duidelijk. Wilde hij eerst nog niets verklaren over de bewoner van het huis, later bekende hij dat ze elkaar kenden en wel samen optrokken. Verdachte houdt vol dat hij niet wist dat de bewoner in de hennep zat, maar getuigen vertellen dat hij daar wel degelijk bij betrokken was. Hij sliep soms zelfs in de kwekerijen, om die te bewaken.

Het OM vermoedt dat de verdachte uiteindelijk iemand anders dan de vriend wel bereid heeft gevonden om mee te gaan naar de hennepkwekerij. Want hoewel er geen bewijzen zijn dat er nog iemand anders in de woning is geweest, lijkt het onwaarschijnlijk dat één persoon Iwona Galla dit geweld heeft aangedaan. Het lijkt logisch dat meerdere personen haar op hetzelfde moment hebben aangevallen. Verdachte heeft echter altijd volgehouden niets van haar dood te weten.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie heeft tegen verdachte 16 jaar cel geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.