OM eist dat veroordeelde zorgfraudeurs ruim 1,2 miljoen euro betalen aan staat
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Den Haag geëist dat drie veroordeelden voor zorgfraude in totaal 1.260.837,30 euro betalen aan de staat. De verdachten verdienden dat bedrag volgens het OM door jarenlang te frauderen met persoonsgebonden budgetten. De twee hoofdverdachten, een echtpaar van 40 en 39 jaar moeten als het aan het OM ligt 1.144.617,30 euro betalen. Tegen een 50-jarige medeverdachte eist het OM dat hij een ontneming van 116.220,- euro betaalt.
Het onderzoek naar de grootschalige PGB-fraude werd uitgevoerd door de Inspectie SZW. Uit het vonnis van de rechtbank blijkt dat een Schiedams zorgbureau een ambtenaar van het CIZ heeft omgekocht, waarna deze ambtenaar zorgindicaties heeft opgehoogd en termijnen van indicatiestellingen langdurig heeft verlengd. Ook werden op grote schaal valse facturen opgesteld voor groepsbegeleiding, die in werkelijkheid niet geleverd werd. Met valse facturen werden opnames ten bedrage van 1.271.305 euro afgedekt. Tot slot maakte het zorgbureau valse arbeidsovereenkomsten en werkgeversverklaringen op, die zijn gebruikt bij de aanvraag van verblijfsvergunningen.
De 39-jarige verdachte is net als zijn 40-jarige echtgenote op 12 oktober 2017 door de rechtbank veroordeeld wegens (feitelijk leidinggeven aan) omkoping, gewoonte witwassen van 1.271.305, euro, gebruik van valse facturen en mensensmokkel. Aan hen zijn gevangenisstraffen opgelegd voor de duur van 42 maanden. Ook kregen zij beroepsverboden van 5 jaar opgelegd. De 50-jarige medeverdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk wegens (feitelijk leidinggeven aan) het opmaken van valse facturen voor diensten aan het zorgbureau die in werkelijkheid niet geleverd zijn.
Berekening
Uit het onderzoek komt naar voren dat een bedrag van 1.271.305 euro contant is opgenomen door verdachten van rekeningen van het zorgbureau. De gelden zijn daarmee witgewassen, stelt ook de rechtbank. Die gelden, minus de gemaakte kosten, moeten de verdachten volgens de officier van justitie betalen aan de staat. Uit berekeningen blijkt dat de 50-jarige medeverdachte in totaal 116.220 euro heeft ontvangen en de officier eist dat hij dat bedrag aan de staat overmaakt. Het echtpaar heeft daarnaast ruim 7.000 euro betaald aan de voormalig CIZ medewerker. Zij is reeds veroordeeld tot terugbetaling van dat bedrag. Het bedrag dat het echtpaar moet terugbetalen aan de staat komt op totaal 1.144.617,30 euro.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De echtgenote van de 39-jarige man, verblijft met hun kinderen vermoedelijk in Turkije. Zij is bij verstek veroordeeld.