Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep in de zaak van de man die meisje mee wilde nemen als jihadbruid

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant heeft hoger beroep ingesteld in de strafzaak tegen de 39-jarige man die ervan verdacht wordt een minderjarig meisje te hebben onttrokken aan het gezag en haar naar Antwerpen te hebben meegenomen.

Daar heeft hij haar ook nog eens grof mishandeld. Ook had hij plannen om met haar naar Syrië te gaan om daar mee te strijden met IS, is de overtuiging van het OM. Het meisje was toen 16 jaar oud en verbleef in een instelling. In de drie weken dat verdachte met haar in Antwerpen verbleef is hij een islamitisch huwelijk met haar aangegaan.

De rechtbank in Den Bosch veroordeelde de verdachte tot twee jaar cel voor onttrekking aan het gezag en mishandeling, maar achtte de plannen om met het meisje als jihadbruid uit te reizen naar Syrië, niet bewezen.

De rechtbank erkent verder dat het aannemelijk is dat verdachte een gestoorde persoonlijkheid heeft, maar vindt dat er onvoldoende zekerheid is om een stoornis vast te stellen. Om die reden is er, anders dan geëist, geen TBS maatregel opgelegd.

Het OM had twee weken eerder 3 jaar gevangenisstraf en TBS maatregel geëist. Omdat het OM zich niet kan verenigen met de uitspraak van de rechtbank als het gaat om de vrijspraak van het uitreizen naar Syrië en het niet opleggen van de TBS maatregel, is hoger beroep ingesteld.