Strafvervolging voor racistische uitingen, bedreiging en opruiing op social media
Vandaag en morgen staan 22 personen voor de Amsterdamse rechtbank die ervan worden verdacht discriminerende en seksistische uitingen, bedreigingen en oproepen tot strafbare feiten te hebben gedaan op social media. Ook wordt een verdachte vervolgd voor het maken en op internet plaatsen van een filmclip, waarin onder meer beelden te zien zijn van het gezicht van Sylvana Simons, gefotoshopt op een afbeelding van gelynchte zwarte Amerikanen. De door het OM strafbaar geachte uitingen zijn gericht tegen Sylvana Simons, maar in een aantal gevallen ook tegen mensen met een donkere huidskleur in het algemeen. Bij het bepalen van de strafeisen heeft het OM de racistische achtergrond van de uitingen meegewogen, zoals voorgeschreven in de Aanwijzing Discriminatie van het OM.
De uitlatingen waar voor wordt vervolgd komen neer op schelden, bedreigen, opruien en discrimineren. De uitlatingen zijn naar het oordeel van het OM niet gedaan in het kader van een maatschappelijk debat, ze zijn beoordeeld als volkomen disfunctioneel voor het voeren van welk debat dan ook.
Uitlatingen die gedaan zijn in het maatschappelijk debat worden in hoge mate beschermd door de vrijheid van meningsuiting, maar die bescherming geldt niet voor puur racistische, bedreigende en tot strafbare feiten oproepende uitingen.
Het OM treedt op als de grenzen van strafbaarheid zijn overschreden. Daarbij speelt een rol dat de uitingen waren gericht tegen Simons, die had aangekondigd actief te willen worden binnen het politieke speelveld. Het politieke debat moet kunnen worden gevoerd zonder belemmering door, bijvoorbeeld, bedreigingen. Ook kan de vervolging van deze discriminerende uitingen en bedreigingen worden gezien als signaal dat op social media niet alles geoorloofd is. Ook op social media mogen geen strafbare feiten worden gepleegd.
De officieren van justitie hebben vanmiddag tegen vier mannen uit Gorinchem, Rotterdam, Maasdam en Leiden - variërend in leeftijd van 24 tot 42 jaar – een werkstraf van 60 uur geëist wegens het op social media posten van opruiende, beledigende en/of discriminerende uitingen.
Vanmiddag staat de man die ervan verdacht wordt het filmpje te hebben gemaakt en gepubliceerd voor de rechter. De zaak van een 15-jarige jongen zal, omdat hij minderjarig is, later vanmiddag achter gesloten deuren worden behandeld. Morgen – donderdag 13 april – staan de overige zestien verdachten voor de rechter.
In mei 2016 werden op diverse social media als Facebook, Instagram en Twitter vele aan Sylvana Simons gerichte berichten geplaatst die ook in de overige media veel aandacht hebben gekregen. Het OM is toen een onderzoek gestart. Sylvana Simons heeft vervolgens aangifte gedaan van discriminatie, bedreiging en belediging. Het OM heeft een selectie gemaakt van de meest ernstige en grove strafbare uitingen waarbij wordt beledigd, bedreigd, aangespoord tot geweld of gediscrimineerd wegens ras. Na internetonderzoek om de identiteit van degenen die daarvoor verantwoordelijk kunnen worden gehouden vast te stellen en op te sporen, heeft het OM 22 verdachten gedagvaard.