Een grap uithalen met een nepwapen kan heel verkeerd aflopen
“In de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december hebben agenten een man met een nepwapen doodgeschoten. Een voorbijganger had de politie gealarmeerd toen zij een man met een hoodie en een wapen in de broekband op de Amsterdamsestraatweg in Utrecht zag lopen. De agenten gingen ter plaatse en sommeerden de man zijn handen omhoog te doen. De man greep echter naar het wapen waarop de agenten zich genoodzaakt zagen een schot te lossen.”
Zo had het kunnen gaan die nacht, of liever gezegd die vroege ochtend 15 december op de Amsterdamsestraatweg. Maar gelukkig voor iedereen voltrok dit horrorscenario zich net niet. Na zijn aanhouding blijkt de man een 21-jarige student met te veel alcohol op te zijn. Dronken, naar eigen zeggen. Hij wilde een grap uithalen met zijn huisgenoten en was zodoende met een nepwapen in zijn broekband op weg naar huis. Het is dan rond half negen ’s ochtends, het wordt net licht. Een vrouw die over de Amsterdamsestraatweg fietst, ziet de student, schrikt en belt de politie. Twee agenten gaan naar de Amsterdamsestraatweg en schreeuwen tegen de student dat hij zijn handen omhoog moet doen. In plaats daarvan beweegt hij zijn handen in de richting van het wapen. De agenten staan op het punt te schieten, roepen nog een keer dat de handen omhoog moeten en dan dringt de ernst van de situatie door tot het benevelde studentenbrein: de handen gaan omhoog, de agenten schieten niet. Maar dat scheelde een fractie van een seconde en als de agenten hadden geschoten, dan zou dat volgens de officier van justitie rechtmatig zijn geweest.
De officier van justitie kan de student dagvaarden. Als de student veroordeeld wordt, krijgt hij een strafblad dat zijn toekomstige werk en leven flink in de weg kan staan. Omdat de verdachte zich realiseert hoe stom hij is geweest en zich uitput in excuses, besluit de officier tot een alternatieve straf. De verdachte moet een paper schrijven, waarin hij alle mogelijke aspecten behandelt van de impact die dit gebeuren heeft op agenten. Als de officier het heeft goedgekeurd, moet hij het persoonlijk gaan aanbieden aan de agenten, met zijn welgemeende excuses erbij. En als dat is afgerond, kan de zaak geseponeerd worden.