OM eist in hoger beroep 15 jaar cel voor onder meer rol in liquidatiepoging Rotterdam
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 15 jaar geëist tegen een verdachte van een liquidatiepoging in Rotterdam. De man van 31 jaar wordt er tevens van verdacht dat hij een vuurwapen en munitie voorhanden heeft gehad en een groot geldbedrag heeft witgewassen.
Wapen hapert
Op 17 april 2016 vindt een poging liquidatie plaats te Rotterdam. Vanaf een scooter wordt meermalen geschoten, maar het wapen hapert. Er zijn getuigen; toch wordt de schutter niet herkend. De naam van de verdachte wordt wel genoemd en door de politie wordt onderzoek gedaan naar zijn betrokkenheid, maar hard bewijs ontbreekt.
PGP
Dat wordt anders wanneer in 2017 de PGP Safe server in beslag wordt genomen en het NFI de versleutelde data weet te decrypten. In december 2018 wordt overgegaan tot de aanhouding van verdachte. Daarbij wordt in de woning een doorgeladen vuurwapen en een grote hoeveelheid geld aangetroffen. Op verdenking van het medeplegen van de poging tot moord, wapenbezit en witwassen eist het OM voor de rechtbank een gevangenisstraf van 15 jaar. De rechtbank spreekt vrij van het witwassen en veroordeelt de man tot 10 jaar gevangenisstraf. Zowel de verdachte als het OM gaan in hoger beroep.
Aanknopingspunten
De advocaat-generaal (AG) ziet, na aanvullend onderzoek in hoger beroep, wel degelijk aanknopingspunten om de man ook te veroordelen voor het witwassen van in ieder geval een deel van het aangetroffen geldbedrag. Een tweede reden voor het door het OM ingestelde hoger beroep ziet op de hoogte van de door de rechtbank opgelegde gevangenisstraf. Die is wat de AG betreft te laag.
“Bij dergelijk vuurwapengeweld, waarbij zulke risico’s voor de omgeving worden genomen, past alleen een forse langdurige gevangenisstraf.”
Extreem geweld
De AG zegt dat uit de PGP-berichten blijkt dat planmatig is geprobeerd iemand van het leven te beroven. “Dit is slechts mislukt omdat het wapen haperde. De verdachte is vervolgens al schietend achter het beoogde slachtoffer aangerend, maar heeft hem niet weten te raken. De manier waarop over deze poging moord werd gesproken in de PGP-berichten wijst erop dat de verdachte en de mededader dit soort extreem geweld als normaal en aanvaard onderdeel van hun levensstijl beschouwen."
Woonwijk
In deze zaak is er geschoten in de vroege ochtend, in een woonwijk, op de openbare weg. De AG rekent dat verdachte zwaar aan. “Bij dergelijk vuurwapengeweld, waarbij zulke risico’s voor de omgeving worden genomen, past alleen een forse langdurige gevangenisstraf.”
De mededader van de verdachte is eerder door de rechtbank veroordeeld. Omdat hij al een celstraf uitzit van dertig jaar in een andere zaak, hebben de rechters in deze zaak geen straf op kunnen leggen.
Het gerechtshof Den Haag laat na de inhoudelijke behandeling weten wanneer het uitspraak doet.