Brute overval net onder Breda, OM eist in hoger beroep 10 jaar en TBS

Het is 18 juni 2017 in het Brabantse Ulvenhout, net ten zuiden van Breda. Gewapend met tiewraps, ducttape, een spuitbus en een honkbalknuppel overvallen twee mannen een woning. Het gezicht van de mannen is bedekt met bivakmutsen.

Honkbalknuppel

Direct na binnenkomst van de woning slaat één van de mannen met een honkbalknuppel een bewoner op het hoofd. Hij loopt blijvend hersenletsel op. De mannen slaan ook twee andere aanwezigen met die honkbalknuppel. De aanwezige familieleden binden zij vast met de meegebrachte tiewraps en ducttape. Ze stelen onder meer bankpasjes, spaarpotten, horloges, sieraden en een laptop mee.

“Zelfs met zes personen in je eigen woning heb je het nakijken als er twee mensen met bivakmutsen op en gewapend met een knuppel binnendringen en fors geweld toepassen. Dan heb je niets meer in te brengen.”

Nakijken

De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal, eist daarom een gevangenisstraf van tien jaar en TBS met dwangverpleging voor beide verdachten, een 27-jarige en een 24-jarige man. “Zelfs met zes personen in je eigen woning heb je het nakijken als er twee mensen met bivakmutsen op en gewapend met een knuppel binnendringen en fors geweld toepassen. Dan heb je niets meer in te brengen.”

De rechtbank in Breda veroordeelt beide verdachten op 11 december 2018 tot een gevangenisstraf van acht jaar en TBS met dwangverpleging. Dit voor onder meer diefstal met geweld en een poging tot gekwalificeerde doodslag.  Het woord gekwalificeerd betekent dat deze doodslag strenger wordt bestraft. In dit geval omdat de poging daartoe is gedaan om deze zeer gewelddadige overval mogelijk te maken.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van twaalf jaar en TBS met dwangverpleging geëist. Beide verdachten gaan in hoger beroep, het Openbaar Ministerie (OM) niet.

Hoger beroep

In hoger beroep zijn beide verdachten nogmaals gehoord. Ook zijn deskundigen geraadpleegd nadat er dit jaar opnieuw rapporten zijn opgemaakt door het Pieter Baan Centrum. Zo’n rapport moet inzicht bieden in de beslissing om al dan niet TBS op te leggen. Uit de rapporten blijkt dat bij beide verdachten de kans te groot is dat zij weer de fout in gaan.

In de ogen van de AG moet dan ook, naast een langdurige gevangenisstraf, TBS met dwangverpleging worden opgelegd. “Als je zoals beide verdachten al jaren in de jeugd-PIJ-maatregel hebt gezeten en je begaat aan het eind daarvan een nog veel ernstiger delict, dan kun je als overheid niet op je schreden terugtreden en past de TBS op z’n minst al bij de reactie op deze zware feiten.”

Het gerechtshof in Den Bosch maakt aan het einde van de inhoudelijke behandeling bekend wanneer het uitspraak doet.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©mediatheek Rijksoverheid
strafzitting in hoger beroep