Eis OM in hoger beroep: zeven jaar cel voor evangelist voor misbruik vrouwen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van zeven jaar geëist tegen een 79-jarige man uit Meerkerk. Hij wordt verdacht van het misbruiken van vijf vrouwen. De vrouwen waren patiënten van de man in therapeutische centra van de verdachte in zijn woonplaats en in Ridderkerk.

Naast een lange gevangenisstraf eist het OM een beroepsverbod voor acht jaar en een contactverbod met een paar vrouwen voor de duur van twee jaar.

Geestelijk leider

“Hij was hun behandelaar, maar ook geestelijk leider en voorganger”, aldus de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG): “hij leidde kerkdiensten, het avondmaal en verleende pastorale zorg door onder andere met personen te bidden en zieken te zalven.”

De rechtbank Rotterdam veroordeelde de man op 23 september 2016 tot een gevangenisstraf van drie jaar, waarvan een voorwaardelijk. De officier van justitie had een celstraf van tien jaar geëist. Zowel de verdachte als het OM gingen in hoger beroep tegen dat vonnis.

Hoger beroep

Op 6 maart 2018 veroordeelde dezelfde rechtbank de man tot een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Dit voor het meerdere malen ontucht plegen met een patiënte. De verdachte ging tegen dit vonnis in hoger beroep. 

Het OM is in hoger beroep gegaan tegen het vonnis uit 2016 omdat het zich niet kon vinden in de gedeeltelijke vrijspraak voor de verkrachting en aanranding die ten laste was gelegd. Daarnaast vindt het OM de straf te laag. Het gerechtshof in Den Haag behandelt beide zaken nu tegelijkertijd; de zaken zijn gevoegd.

“Hij heeft op listige wijze een situatie van afhankelijkheid gecreëerd en opgebouwd vanuit zijn rol als zorgverlener en evangelisch leider. Hij heeft daarbij zijn slachtoffers zorgvuldig uitgezocht: kwetsbare vrouwen die nergens anders (meer) terecht konden en bij hem verbleven omdat hij hen zou kunnen ‘genezen’.”

Op grove wijze misbruik

De AG neemt de verdacht het bijzonder kwalijk dat hij herhaaldelijk op grove wijze misbruik heeft gemaakt van de kwetsbaarheid van de vrouwen, ogenschijnlijk om in zijn eigen seksuele behoefte te voorzien. “Hij was immers op de hoogte van de slechte geestelijke gesteldheid van de slachtoffers en de omstandigheid dat er bij enkele van hen ook sprake was van eerder seksueel misbruik.”

Duidelijk is volgens de AG dat de verdachte zijn strafbaar handelen probeerde te verhullen door de vrouwen teamlid of medewerker te maken. “Hij heeft op listige wijze een situatie van afhankelijkheid gecreëerd en opgebouwd vanuit zijn rol als zorgverlener en evangelisch leider. Hij heeft daarbij zijn slachtoffers zorgvuldig uitgezocht: kwetsbare vrouwen die nergens anders (meer) terecht konden en bij hem verbleven omdat hij hen zou kunnen ‘genezen’.”

Terug naar gevangenis

Hoewel de verdachte alweer geruime tijd op vrije voeten is, is de AG van mening dat hij alsnog terug dient te gaan naar de gevangenis. “De aard en ernst van de feiten plus de duur ervan rechtvaardigen een gevangenisstraf van aanzienlijke duur.”

Het gerechtshof in Den Haag maakt na de inhoudelijke behandeling van de zaak bekend wanneer het uitspraak doet.

Vergroot afbeelding alt=""
Beeld: Dirk Verwoerd
Paleis van Justitie in Den Haag