Eis OM in hoger beroep: Drie maanden cel tegen twee Groningse coronahoesters

Het OM heeft in hoger beroep een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden geëist tegen twee mannen, beiden woonachtig in de provincie Groningen. De mannen worden verdacht van het opzettelijk in het gezicht hoesten en/of rochelen en spugen van mensen. Daarbij suggereerden ze corona te hebben.

Auto in de sloot

Eén van de mannen, een 41-jarige man uit Ten Post, belandt op 31 maart jl. ter hoogte van Ten Boer met zijn auto in de sloot. Agenten proberen hem uiteindelijk te helpen. De man wil dat niet en zegt de politie te haten. Hij roept dat hij corona heeft en rochelt en spuugt in de richting van de agenten. Dat doet hij ook nog als hij op een brancard ligt en daarna in de ziekenauto. Beide agenten moeten veel moeite doen om zijn spuug te ontwijken, ook als hem een spuugkapje wordt opgezet. Als de agenten wijzen op zijn ontoelaatbaar gedrag, lacht de verdachte en gaat hij gewoon door. De man bleek zwaar onder invloed van alcohol te zijn.

Drie keer in het gezicht

De andere verdachte, een 32-jarige man woonachtig in Ter Apel, wordt hetzelfde verweten. Op 30 maart jl. vraagt een beveiliger naar de identiteitspapieren van de man. De verdachte wil deze overhandigen. De beveiliger maakt bij het overhandigen van de papieren duidelijk dat hij deze niet kan aannemen, maar wel zichtbaar moet tonen vanwege de coronamaatregelen. Daarbij verzoekt hij afstand te houden. De verdachte reageert lacherig, loopt op de beveiliger af, hoest de man in het gezicht en zegt dat hij hem het virus geeft. Daarna hoest hij de beveliger nog drie keer in het gezicht.

Hard nodig

De AG zegt dat de beveiliger zichzelf uiteindelijk genoodzaakt ziet zijn gezicht met alcohol schoon te maken. “Hij durfde daarna niet naar huis, uit angst voor besmetting van zijn kind en echtgenote, die verpleegkundige is, iemand dus die we hard nodig hebben en die al helemaal niet het risico moet lopen besmet te raken.”

Glashelder maken dat er hard wordt opgetreden tegen diegenen die hulpverleners trachten te belemmeren.

Tanden laten zien

De rechtbank in Groningen legde de man uit Ter Apel een gevangenisstraf op van tien weken. De man uit Ten Post kreeg eveneens tien weken gevangenisstraf, waarvan wel de helft voorwaardelijk. Beide verdachten gingen in hoger beroep.

In het hoger beroep eist de AG hogere straffen, omdat hij vindt dat dit gedrag in deze tijd niet te tolereren valt. “De strafrechtspleging moet nu juist zijn tanden laten zien. Laten zien dat wij als samenleving niet alleen applaudisseren voor hulpverleners. Dat we ze niet alleen voor laten gaan bij het doen van boodschappen. Maar dat we ook glashelder maken dat er hard wordt opgetreden tegen diegenen die hulpverleners trachten te belemmeren.”

Het gerechtshof in Leeuwarden doet over twee weken uitspraak.

Vergroot afbeelding
Het Gerechtshof in Leeuwarden

Het Gerechtshof in Leeuwarden