OM eist 10 jaar gevangenisstraf in hoger beroep woningoverval Harderwijk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een forse gevangenisstraf geëist tegen een 39-jarige man uit Vlaardingen voor zijn aandeel in een gewelddadige en gewapende overval in Harderwijk, op 17 december 2016.

Op 17 december 2016 zit een echtpaar in hun woonwagen aan de avondmaaltijd. Drie gemaskerde personen komen de woning binnen, richten een wapen op het echtpaar en roepen om de kluis. Terwijl een van de drie overvallers op zoek gaat naar een kluis, probeert de echtgenoot zich te verweren tegen de twee anderen. Wanneer het slachtoffer het wapen van de overvaller van zich af probeert te duwen vallen er drie schoten. Het slachtoffer wordt door de kogels doorboord maar mag van een wonder spreken dat de schoten geen vitale lichaamsdelen hebben geraakt en hij de aanval overleeft. De echtgenote wordt door de overvallers geslagen en met tie rips vastgebonden. Wanneer de overvallers de kluis niet vinden vertrekken zij met enkel een smartphone als buit.

Kogelpunt
Het onderzoek naar deze overval leidt aanvankelijk niet tot een oplossing. Maanden later blijkt dat de politie in Rotterdam, een dag na de overval, door een ziekenhuis een kogelpunt overhandigd heeft gekregen. Die kogel werd uit het lichaam van een patiënt gehaald. DNA-onderzoek op de kogel leidt naar verdachte, maar niet duidelijk wordt welk strafbaar feit hier kan zijn gepleegd.

Samenvoeging van die twee onderzoeken leidt tot de conclusie dat de aangetroffen kogel is afgeschoten met hetzelfde wapen waarmee de kogels die aangetroffen zijn bij het slachtoffer van de overval zijn afgeschoten. Wanneer onderzoek wordt gedaan naar de telefoon van verdachte, wordt daarop een röntgenfoto van een voet met een kogel aangetroffen. In het onderzoek komt ook een getuige naar voren die verklaart dat verdachte enkele jaren terug in het ziekenhuis is geweest omdat hij in zijn voet was geschoten. Het OM meent dat dit alles in samenhang bezien vraagt om uitleg door verdachte. Deze  heeft zich lange tijd op zijn zwijgrecht beroepen; in hoger beroep kwam verdachte met een – in de ogen van het OM ongeloofwaardige- alternatieve verklaring.

Gekwalificeerde doodslag
De rechtbank concludeerde in eerste aanleg dat, gelet op het korte tijdsbestek tussen de overval en het verwijderen van de kogel, verdachte in de woning is geweest ten tijde van de overval en, gelet op het uitblijven van een alternatieve verklaring door verdachte, één van de drie overvallers is geweest. Of hij de schutter is geweest of de ‘tweede’ overvaller, doet er niet toe, volgens de rechtbank. De man werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar. Verdachte ging in hoger beroep. Het OM meent in hoger beroep dat aansluiting gezocht dient te worden bij zaken waarbij gekwalificeerde doodslag aan de orde is en niet zozeer bij ‘gewone’ overvallen en acht dan ook een gevangenisstraf van 10 jaar op z’n plaats.

Het hof doet uitspraak op 2 maart 2020.