In hoger beroep 18 jaar cel geëist voor moord Heidy Goedhart

De advocaat-generaal (OM) in Den Bosch eiste vandaag in hoger beroep opnieuw een gevangenisstraf van 18 jaar tegen de inmiddels 40-jarige man die ervan wordt verdacht op 19 december 2010 in Kaatsheuvel zijn toenmalige partner om het leven te hebben gebracht.

De 34-jarige Heidy Goedhart werd die nacht in de tuin van haar woning aan de Eem in Kaatsheuvel aangetroffen. Reanimatie door de ingeseinde hulpdiensten mocht niet meer baten. Uit het opsporingsonderzoek dat volgde kwam haar partner, de verdachte, naar voren als de persoon die Heidy om het leven zou hebben gebracht. De rechtbank veroordeelde de verdachte in 2016 conform eis van de officier van justitie tot een celstraf van 18 jaar.

Bekentenis

Op 4 maart 2011 werd de verdachte aangehouden op verdenking van moord cq betrokkenheid bij de dood van de vrouw, moeder van hun twee jonge kinderen. Gaande het onderzoek werd echter duidelijk dat er geen rechtstreeks en direct bewijs was dat de link kon leggen tussen verdachte en de moord. Als gevolg daarvan zag het OM zich genoodzaakt de verdachte in juni 2011 te schorsen uit zijn voorlopige hechtenis. In een poging de zaak rond te krijgen zette het OM in op stelselmatige inwinning van informatie door de inzet van een undercover agent. Aan deze persoon legde de verdachte in 2014 een bekennende verklaring af. Als gevolg daarvan werd de verdachte opnieuw aangehouden, hetgeen leidde tot de veroordeling in 2016. De verdediging stelde hoger beroep in op grond van een veroordeling ten onrechte: de verdachte zou zijn verklaring onder druk hebben afgelegd en het zou OM daarom niet-ontvankelijk moeten worden verklaard.

Hoger beroep

De advocaat-generaal reageerde tijdens de zitting kort op het verweer met betrekking tot de verklaring. De inzet van een undercover agent is niet uniek: de methodiek wordt vaker toegepast en heeft vaker tot bewijsmateriaal geleid. Ook heeft de verdachte, tijdens de inzet van de undercoveractie een vrij man, altijd de vrijheid gehad te gaan en staan waar hij wilde en had hij de mogelijkheid zich aan het contact met de agent te onttrekken. De verdediging heeft de mogelijkheid gehad de undercoveractie ter discussie te stellen en te toetsen. Ook verwierp de advocaat-generaal het argument dat de verdediging in haar belang is geschaad doordat zij geen kans heeft gehad een informant te horen over informatie met betrekking tot een inbraak bij de woning van het slachtoffer. Uit die informatie blijkt echter niet wie de dader van de moord is geweest en kan daarmee de verdachte dus ook niet schaden in zijn verdediging, aldus het OM. Het OM concludeert dan ook dat is voldaan aan de beginselen van een behoorlijke procesorde en tot ontvankelijkheid van het OM.

In de visie van het OM staat vast dat de verdachte zijn toenmalige partner om het leven heeft gebracht zodat hij verder kon leven met zijn nieuwe vriendin. De advocaat-generaal benadrukte op zitting het leed dat de verdachte zijn kinderen en de familie van Heidy heeft aangedaan en verweet hem tot op de dag van vandaag geen berouw te hebben getoond. Het OM heeft in de strafeis rekening gehouden met de proceshouding van verdachte.