In hoger beroep opnieuw levenslang geëist tegen George H.
“Ik zeg dit niet snel maar het gedrag van verdachte is ronduit monsterachtig te noemen en ik twijfel er geen seconde aan dat hij ook in de toekomst in staat zal zijn om zonder enige gewetenswroeging iemand om het leven te brengen wanneer hem dat zo uitkomt.”
Met die woorden leidde de advocaat-generaal (OM) in Amsterdam vandaag zijn strafeis in hoger beroep tegen de van dubbele moord verdachte George H. in. De inmiddels 27-jarige Amsterdammer zou in 2013 twee jonge mannen (22 en 24 jaar oud) uit de Dominicaanse Republiek om het leven hebben gebracht met als doel het incasseren van hun levensverzekeringen.
De verdachte belde zelf op 13 november 2013 met de alarmcentrale omdat iemand bij hem in huis onwel was geworden. Toen hulpdiensten arriveerden was de 24-jarige man al overleden. Aanvankelijk is er geen vermoeden van een misdrijf. De verdachte zegt opvallend genoeg tijdens de schouw dat er geen obductie – een inwendig onderzoek van het lichaam om de doodsoorzaak vast te stellen, zonder dat deze gerechtelijk is gelast- wordt verlangd. Al bestaande verdenkingen van verzekeringsfraude leiden ertoe dat toch grondig onderzoek wordt gedaan naar de doodsoorzaak van de overleden man. Nader onderzoek naar de leefsituatie van het slachtoffer wees bovendien uit dat de verdachte via zijn moeder – omdat hij zelf inmiddels verdacht was bij verzekeringsmaatschappijen begunstigde was van een levensverzekering, die de overleden man kort voor zijn overlijden had afgesloten.
Terug rechercheren
Vanaf dat moment werd ‘terug-gerechercheerd’ naar andere zaken. Uit dat onderzoek kwam een overlijden op 30 augustus 2013 naar voren van een 22-jarige man, eveneens van Dominicaanse afkomst. Ook hij bleek kort voor zijn overlijden een levensverzekering te hebben afgesloten met de verdachte als begunstigde.
Spierverslappend middel
Toxicologisch onderzoek wees uit dat beide mannen een spierverslappend middel toegediend hadden gekregen. De patholoog heeft aangegeven dat het overlijden kan worden verklaard door functiestoornissen van vitale organen, wat goed verklaard kan worden door de effecten van het spierverslappend middel. Bij een doorzoeking van de woning van de verdachte werden behalve spuiten inclusief naalden ook het spierverslappend middel aangetroffen dat gebruikt wordt bij chirurgische ingrepen en niet normaal verkrijgbaar is. Op diverse voorwerpen werd DNA van verdacht aangetroffen.
Behulpzaam
De verdachte stond in de Dominicaanse gemeenschap in Amsterdam Zuidoost bekend om zijn behulpzaamheid. Omdat hij anders dan velen in zijn omgeving behalve het Spaans ook het Nederlands machtig was en bovendien enige juridische kennis had, werd er regelmatig een beroep op hem gedaan. Ook gebeurde het dat verdachte zich zelf opwierp als vertegenwoordiger van een Dominicaanse familie om gezondheidszaken te bespreken of verzekeringskwesties af te handelen.
Eigen en andermans doodverklaring
De verdachte zou tevens hebben geprobeerd diverse verzekeringsmaatschappijen op te lichten. Hij sloot daartoe overlijdensrisico verzekeringen af op levens van anderen waarbij hij ervoor zorgde dat hij zelf de begunstigde was, bijvoorbeeld omdat hij een relatie met diegene zou hebben of omdat hij ‘als een broer’ voor diegene was. Ook wordt de man ervan verdacht gepoogd te hebben een verzekeringsmaatschappij op te lichten door zichzelf dood te laten verklaren. Bij die poging tot oplichting had hij zijn moeder als begunstigde opgegeven. Hij probeerde verzekeringen af te sluiten die zouden resulteren in uitkeringen van de verzekering variërend van 300 duizend tot 2.5 miljoen euro.
Vonnis rechtbank
De rechtbank veroordeelde de verdachte in 2015 conform eis van het OM tot een levenslange gevangenisstraf. In de visie van het OM is dat ook in hoger beroep, gelet op de buitengewone ernst van de feiten en het gevaar dat verdachte voor de maatschappij vormt, de enige gepaste straf.
Het hof doet uitspraak op 27 november.