In hoger beroep tot 5 jaar cel geëist voor babbeltrucs met valse politiepassen
De advocaat-generaal (OM) in Arnhem heeft in hoger beroep gevangenisstraffen van vijf jaar en vier jaar plus acht maanden geëist tegen twee mannen van inmiddels 52 en 43 jaar zonder vaste woon- of verblijfsplaats. In de visie van het OM heeft het tweetal zich schuldig gemaakt aan een groot aantal babbeltrucs in een periode van een aantal maanden in 2015 waarbij zij van valse politielegitimatie gebruik maakten. De slachtoffers waren onder andere woonachtig in Arnhem, Breda, Oosterhout, Roosendaal en Waalwijk en waren allen kwetsbare ouderen. “Verdachten kozen hun slachtoffers zorgvuldig uit. Het betrof in alle gevallen oude(re) mensen, in de laatste fase van hun leven. Verdachten maakten misbruik van de gezagsgetrouwheid van die generatie en hun kwetsbaarheid vanwege hun hoge leeftijd”, aldus de advocaat-generaal.
De modus operandi bij de babbeltrucs was steeds hetzelfde; de verdachten belden bij de woning aan en legitimeerden zich als politieambtenaar door het tonen van vervalste politiepassen. Ze maakten de slachtoffers vervolgens wijs dat hun woning op een inbrekerslijst zou staan. Dit zou blijken uit een onderzoek naar reeds aangehouden woninginbrekers en criminelen in de gevangenis die de adresgegevens van de slachtoffers in hun bezit hadden. De verdachten zouden vervolgens naar geld, sieraden en/of een kluis hebben gevraagd zodat zij deze in het kader van dit onderzoek konden fotograferen. De slachtoffers gaven nietsvermoedend deze goederen af. De verdachten hebben op deze wijze grote hoeveelheden goud, sieraden, horloges en geldbedragen voor een totaalbedrag van tienduizenden euro’s buitgemaakt.
Alleen onvoorwaardelijke celstraffen van aanzienlijke duur doen recht aan de ernst van de feiten en de grote gevolgen die dat voor de slachtoffers heeft gehad. “De slachtoffers hadden allen een lang leven achter de rug en wilden graag iets nalaten en hadden jaren gespaard. Dat alles hebben deze mannen hen ontnomen. Bij vrijwel alle slachtoffers is de schok enorm geweest, het verdriet om het verlies van de tastbare herinneringen aan hun dierbaren is groot, maar zij zijn ook beroofd van hun vrijheid, van hun gevoel van veiligheid en hebben daarna van hun huizen vaak burchten gemaakt. En niet in de laatste plaats ervaren zij een gevoel van schaamte, dat zij in de val van de daders zijn getrapt. Schaamte, die zij niet zouden moeten hebben en die volledig ontbreekt bij deze oplichters. Keer op keer zijn verdachten zonder scrupules te werk gegaan, gewetenloos en zich niet bekommerend om de diepe sporen die zij met hun uitgekookte acties achter hebben gelaten.”
De rechtbank veroordeelde de verdachten tot dezelfde straffen als die vandaag in hoger beroep zijn geëist. De verdachten stelden hoger beroep in.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.