In hoger beroep hogere straf geëist voor mishandeling postbode in Amsterdam
De advocaat-generaal (OM) heeft in hoger beroep onvoorwaardelijke celstraffen van vier maanden geëist tegen twee broers uit Amsterdam. In de visie van het OM hebben zij op 9 oktober 2015 in Amsterdam een postbode mishandeld toen deze weigerde een pakje af te geven.
Op de bewuste dag probeerde de postbode een pakje af te leveren maar er werd op het afleveradres niet open gedaan. Twee mannen, de broers, kwamen op hem aflopen en wilden het pakje. Toen de postbode het pakje weigerde af te geven, werd hij door een van de broers met een boksbeugel op/tegen het hoofd geslagen. De andere broer sloeg hem met de vuist. De postbode liep daarbij een open hoofdwond op.
De verdachten beroepen zich op noodweer nu zij stellen dat de postbode als eerste geweld zou hebben gebruikt en zij zich daartegen moesten verdedigen. Dit scenario is geenszins aannemelijk geworden, zo stelde de advocaat-generaal.
Verdachten zijn dus strafbaar en een onvoorwaardelijke celstraf is hier op zijn plaats, zo betoogde de advocaat-generaal. Zij stelde dat het toegepaste geweld, waarbij ook een wapen, de boksbeugel, werd gebruikt, als doel had de postbode het pakket afhandig te maken. Het OM neemt het de verdachten in het bijzonder kwalijk dat de postbode met geweld is geconfronteerd tijdens de uitoefening van zijn werkzaamheden. De werkomgeving is immers een plek bij uitstek waar men zich veilig dient te voelen. Een postbode is daarbij tijdens zijn werk kwetsbaar omdat hij werkzaam is in de openbare ruimte en in het algemeen geen collega’s om zich heen heeft tijdens de postronde. Bovendien kan hij zich moeilijk onttrekken aan het uitvoeren van zijn ronde als er zich onverwachts onveilige situaties voordoen. Daar komt bij dat sprake is van fors geweld.
De rechtbank veroordeelde de verdachte tot acht weken cel. De verdachte stelde hoger beroep in.
Uitspraak (naar verwachting) over twee weken.