‘Strafrecht is niet de oplossing voor alle maatschappelijke problemen’
De vierde editie van de Rechtsstaatpoort vond op 22 juni plaats, een initiatief van het Openbaar Ministerie, politie en Raad voor de rechtspraak. Bestuurders van deze organisaties gingen in Nieuwspoort in Den Haag in debat met Tweede Kamerleden en vertegenwoordigers uit het maatschappelijke veld. Dit keer waren dat onder andere Reclassering Nederland en Partners voor Jeugd.
De stelling: ‘Strafrecht is niet de oplossing voor alle maatschappelijke problemen’, stond dit keer centraal. Een relevant thema dat levendige gesprekken en ook veel eensgezindheid opleverde. Politie, de rechtspraak en het OM vinden dat het strafrecht altijd ultimum remedium moet zijn, en niet de oplossing is voor maatschappelijke problemen.
‘Primair moet het strafrecht beter functioneren dan het nu doet, en daar doen we alles aan, maar het is een wisselwerking met de politiek, met de wetgever’, stelde Rinus Otte, voorzitter van het College van procureurs-generaal. ‘We moeten ons met elkaar realiseren dat de legitimiteit van het strafrecht onder druk komt te staan als we het strafrecht gaan inzetten om maatschappelijke problemen op te lossen. Dat kunnen we ook niet waar maken. Strafrecht komt vaak aan het eind van een lange rij met problemen en dan is zorgen dat de wet goed wordt toegepast op een proportionele en rechtmatige wijze, vaak nog het enige wat je kunt doen.’
Rechtsstaatpoort gemist? Kijk hier de volledige stream van de bijeenkomst terug.