Visitatiecommissie OM van start
De eerste visitatiecommissie van het Openbaar Ministerie gaat binnenkort aan de slag. De commissie wordt geïnstalleerd op 16 december door het College van procureurs-generaal.
De onafhankelijke commissie kijkt naar de wijze waarop binnen het OM met de thema’s integriteit en human resource management wordt omgegaan. Hieronder vallen ook cultuur & leiderschap en het benoemingenbeleid.
Externe blik naar binnen halen
Het rapport van de commissie Fokkens was voor het College aanleiding om de reeds ingezette maatregelen tot verdere professionalisering van de organisatie te versnellen. Een belangrijke pijler daarvoor is het ‘naar binnen halen van de externe blik’. De visitatie is één van de manieren waarmee het OM dit wil versterken.
De commissie
Eens in de 2 tot 4 jaar zal een visitatiecommissie worden geïnstalleerd om een organisatiedoorlichting uit te voeren. Voor deze eerste visitatie heeft het College de Visitatiecommissie gevraagd uiterlijk in juni het visitatierapport aan het College aan te bieden. Het rapport wordt vervolgens door het College aangeboden aan de Minister van Justitie en Veiligheid en gelijktijdig openbaar gemaakt.
De visitatiecommissie bestaat uit 5 leden:
- Mw. prof. dr. P.L. Meurs (voorzitter), hoogleraar Bestuur van de Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit
- Dhr. mr. dr. F.C. Bakker, rechter en voormalig voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak
- Dhr. R. Bik, voormalig plv. Korpschef van de Nationale Politie
- Dhr. prof. dr. M. Noordegraaf, hoogleraar Publiek Management aan de Universiteit Utrecht
- Dhr. mr. B.W.J. Steensma, tot 1 januari 2021 Hoofdofficier van Justitie van Arrondissementsparket Noord Holland
Afronding werkzaamheden begeleidingscommissie
Met het instellen van de visitatiecommissie komt het werk van de externe begeleidingscommissie tot een afronding. Deze commissie, onder leiding van Jaap Smit, Commissaris van de Koning, heeft in de anderhalf jaar na de rapportage van de commissie Fokkens het College gevraagd en ongevraagd geadviseerd op de thema’s uit het plan van aanpak dat is opgesteld naar aanleiding van de bevindingen van de commissie Fokkens.
Begin 2021 zal de begeleidingscommissie de laatste periodieke voortgangsrapportage van het OM over het plan van aanpak bespreken met het College. Deze voortgangsrapportage zal, evenals de voorgaande rapportages, aan de minister worden aangeboden en dan openbaar worden gemaakt. Het College is de begeleidingscommissie erkentelijk voor haar bijdrage aan de ontwikkeling van het OM.