Bob Steensma waarnemend hoofdofficier parket Zeeland-West-Brabant

Hoofdofficier Bob Steensma van het parket Noord-Holland wordt vanaf 15 november tijdelijk waarnemend hoofdofficier van het parket Zeeland-West-Brabant. Hij neemt de taken over van Charles van der Voort die gisteren zijn vertrek aankondigde.

Ook de plaatsvervangend hoofdofficier en de directeur bedrijfsvoering treden voor het einde van het jaar terug. Steensma krijgt vanaf 15 januari ondersteuning van Jeroen Steenbrink als tijdelijk waarnemend plaatsvervangend hoofdofficier. Daarnaast heeft het College van procureurs-generaal per direct een kwartiermaker aangesteld die zal verkennen wat nodig is om te komen tot een verbeterd werkklimaat binnen parket Zeeland-West-Brabant.

Het College van procureurs-generaal besloot begin juli samen met de parketleiding van Zeeland-West-Brabant een onderzoek in te stellen naar de cultuur binnen het parket. Er waren al langer aanhoudende signalen en geluiden over de werksfeer en gebrek aan transparantie. De resultaten van het cultuuronderzoek bevestigen deze signalen en geluiden.

Steensma zal een dag per week verbonden blijven aan het parket Noord-Holland. De overige taken worden waargenomen door Sue Preenen, plaatsvervangend hoofdofficier van parket Noord-Holland.

De werving voor een nieuw bestuur van parket Zeeland-West-Brabant zal zorgvuldig gebeuren en enige tijd in beslag nemen.

De bestrijding van de georganiseerde misdaad in Brabant gaat intussen uiteraard onverminderd voort. Er wordt geen recht gedaan aan de ruim tweehonderd medewerkers van het parket om te veronderstellen dat die bestrijding alleen in goede handen is bij de huidige hoofdofficier, zoals in sommige media wordt gesuggereerd. Het gaat om een integrale aanpak waarbij wordt samengewerkt tussen onder meer de politie, het OM, de belastingdienst en gemeenten. Die aanpak verandert niet nu het parket Zeeland-West-Brabant een nieuw bestuur krijgt.