Marjolein ten Kroode eerste procureur-generaal bedrijfsvoering

De ministerraad heeft op voorstel van minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ingestemd met de voordracht tot benoeming van mevrouw drs. M. (Marjolein) ten Kroode tot lid van het College van procureurs-generaal van het Openbaar Ministerie (OM) per 1 juni 2018.

Vergroot afbeelding
Beeld: Friso Keuris
Marjolein ten Kroode

Ten Kroode zal zich als procureur-generaal richten op de bedrijfsvoering van het OM. Zij is de eerste procureur-generaal zonder meestertitel, dit is door een wetswijziging sinds 2017 mogelijk. Hierdoor kunnen mensen met een andere relevante opleiding tot procureur-generaal benoemd worden.

Voorzitter Gerrit van der Burg: "Het is al langer de wens van het College om een procureur-generaal aan te stellen die deskundig is en veel ervaring heeft op het gebied van financiën, bedrijfsvoering, digitalisering en huisvesting. Met de komst van Marjolein ten Kroode is die wens in vervulling gegaan omdat zij die specifieke kennis en brede bestuurlijke ervaring met zich meebrengt".

Ten Kroode is voorzitter van de raad van bestuur van GGZ Rivierduinen, waar zij in 2009 startte als bestuurder. Daarvoor was zij vice-voorzitter van de raad van bestuur van de Sociale Verzekeringsbank.