Reactie OM op verhaal RTL Nieuws over Jehovah’s Getuigen van 8 februari
Het uitgangspunt van de politie en Openbaar Ministerie (OM) in zedenzaken is dat slachtoffers zélf bepalen of ze al dan niet aangifte doen van misbruik. Het OM wil een slachtoffer niet tegen zijn zin betrekken in een strafrechtelijke procedure, omdat dat opnieuw beschadigend kan zijn. Daarnaast is het in de meeste gevallen bijzonder lastig om opsporingsonderzoek naar misbruik te doen, zonder dat het slachtoffer daaraan meewerkt. Een gesprek met het slachtoffer over de details is een cruciaal onderdeel van opsporingsonderzoek naar zedenzaken.
Slachtoffers
Slachtoffers kunnen altijd melding bij de politie doen van wat ze is overkomen. Ze worden dan geïnformeerd over de mogelijkheden en over de procedure. Als er sprake is van strafbare feiten, dan kunnen ze daarvan altijd aangifte doen. Ernstige zedendelicten verjaren in zijn algemeenheid niet.
Het kan voorkomen dat een slachtoffer van seksueel misbruik geen aangifte wil doen, maar dat er wel concrete aanwijzingen zijn dat er sprake is van een strafbaar feit. In zo’n geval overlegt de politie met het OM over de vraag of ambtshalve onderzoek kan en moet worden gedaan. Dat betekent dat de politie zelf, onder leiding van het OM, onderzoek instelt. Dit kan nodig zijn als er sprake is van concrete aanwijzingen dat het slachtoffer of andere mensen in gevaar zijn.
De politie en het OM hebben in kwestie waar RTL Nieuws over bericht geen aangifte(n) ontvangen. Niet van individuele slachtoffers of van de stichting Reclaimed Voices. Mochten die aangiften op een later moment volgen, dan zullen politie en OM die in behandeling nemen.