OM eist lange celstraffen tegen leden criminele drugsorganisatie uit regio Eindhoven
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag voor de rechtbank in Amsterdam celstraffen van 5 tot 8 jaar en geldboetes tot 15.000 euro geëist tegen vijf verdachten die terechtstaan voor grootschalige cocaïnehandel. Tijdens het onderzoek naar de criminele organisatie is in totaal 80 kilo cocaïne in beslag genomen, met een groothandelsprijs van 2 a 2,5 miljoen euro.
Het vijftal, uit Eindhoven (3), Nuenen en Dubai, kwam in beeld na ontsleutelde berichten van de cryptocommunicatiediensten Enchrochat en SkyECC. In de onderschepte chats spraken de verdachten veelvuldig over grote hoeveelheden cocaïne en geld. De mannen stuurden foto’s van witte blokken naar elkaar, spraken over de kwaliteit van de cocaïne en over grote ontvangen geldbedragen. Volgens het OM blijkt uit onder meer de chats en de administratie van de organisatie dat de verdachten van maart 2020 tot hun aanhouding, op 9 februari 2021, actief waren in de cocaïnehandel.
Stashlocaties
Iedere verdachte had zijn eigen afgebakende rol binnen de organisatie. De officieren van justitie schrijven de leidende rol toe aan het Encrochat-account Bonteso, maar deze persoon is nooit geïdentificeerd. De vijf verdachten die in deze zaak terechtstaan hadden een uitvoerende rol. Zo waren twee broers, een 35-jarige man uit Eindhoven (inmiddels Dubai) en een 27-jarige man uit Nuenen, de beheerders van de stashlocaties. Zij bewaarden het geld en de blokken cocaïne en telden het geld van de organisatie met een telmachine. Ook hielden ze de kasstanden bij en gaven die door aan de hogere leiding.
Honderdduizenden euro’s
De man uit Nuenen chatte over grote geldbedragen. Hij gaf kasstanden aan Bonteso door van honderdduizenden euro’s in slechts enkele maanden. Op een willekeurige dag zou hij zelfs bijna 1 miljoen euro cash op de stashlocatie hebben liggen. In zijn woning is tijdens de doorzoeking een contant bedrag van €15.000,- gevonden en een vacumeermachine. In de woning van zijn 35-jarige broer stond in de berging een grote kluis met daarin 34 blokken cocaïne, daarnaast vond de politie tassen met nog eens 29 blokken cocaïne.
Vermomd
De drie andere verdachten waren de drugs- en geldkoeriers. Zij zorgden ervoor dat het geld en de cocaïne werden weggebracht naar een afnemer of stashlocatie en dat het werd opgehaald bij een verkoper of stashplaats. Om niet op te vallen vermomden zij zich als taxichauffeur of pakketbezorger, inclusief PostNL-jas. Een van hen, een 37-man uit Eindhoven, werd bij zijn aanhouding op heterdaad betrapt terwijl hij net vanuit België blokken cocaïne Nederland had ingevoerd en deze vervolgens bij een stashlocatie van de organisatie afleverde.
“Drugshandel zorgt voor onveiligheid in de samenleving, waartegen krachtig moet worden opgetreden. De stashlocatie waar een grote hoeveelheid drugs is aangetroffen, bevond zich gewoon in een kelderbox in een flat. Daar lagen criminele miljoenen aan waarde. We zien zeer geregeld overvallen of ander grof geweld bij dit soort locaties met alle gevaren van dien voor de omwonenden.”
De organisatie maakte gebruik van voertuigen met verborgen ruimtes. Zo is in een Peugeot Partner over de gehele lengte van de achterbank een verborgen ruimte aangetroffen die elektrisch te openen was. In een verborgen compartiment in de laadruimte van een Opel Vivaro heeft de politie daadwerkelijk een blok cocaïne aangetroffen.
De rechtbank doet 27 januari uitspraak.