OM eist tot 9 jaar cel en geldboetes tegen drugsorganisatie
Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag gevangenisstraffen van 5 tot 9 jaar geëist tegen de leden van een criminele organisatie die zich intensief heeft beziggehouden met internationale drugshandel. De zes verdachten staan terecht voor de rechtbank Overijsel in Zwolle. Bij een aantal van hen is bij de doorzoeking van hun woning een vuurwapen gevonden.
De hoogste eis van 9 jaar en een geldboete van € 80.000 is tegen de 53-jarige verdachte met de Italiaanse nationaliteit die door het OM wordt beschouwd als de ‘spin in het web’ van de criminele organisatie.
De verdachten konden worden opgespoord omdat zij gebruik maakten van het cryptoplatform Anom, dat was opgezet door de FBI. Zij verscholen zich achter namen als Matrix, BMW5, The Deer Hunter en Beeber. Uit de chats en uit politieobservaties is gebleken dat de organisatie van 2019 tot 2021 op grote schaal bezig was met het voorbereiden van internationale cocaïnehandel. Ze staan ook terecht voor het voorbereiden van de handel in synthetische drugs en de verkoop van tienduizenden XTC-pillen en tientallen kilo’s ketamine.
“Deze diversiteit aan verdovende middelen zien wij zelden. Dit is een organisatie die zich met allerlei soorten verdovende middelen bezighoudt, zolang het maar geld oplevert", aldus de officier van justitie.
Nieuwe smokkelroutes
Uit onderschepte chats en afbeeldingen blijkt dat de 53-jarige verdachte uit Geertruidenberg voor langere tijd is afgereisd naar Zuid-Amerika. Het OM vermoedt dat hij Brazilië, Peru en Colombia bezocht om nieuwe smokkelroutes naar Nederland op te zetten. In talloze chatgesprekken bespraken de verdachten verschillende manieren om cocaïne vanuit Zuid-Amerika te smokkelen. Zoals tussen een lading bananen vanuit Ecuador en Colombia richting Hamburg. Ook bespraken ze de mogelijkheid om de cocaïne in dragermaterialen, zoals houtskool, op te lossen en te vervoeren. Dat het hier over de smokkel van cocaïne gaat, is helder. De verdachten praten over “blokken” en “snuif”, een verwijzing naar (blokken) cocaïne. De verdachten schermden hun communicatie zorgvuldig af. Voor fysiek overleg spraken ze af op parkeerplaatsen om vanuit daar te gaan wandelen. In hun chats is te lezen dat ze bewust uit het zicht van camera’s bleven.
“Het gaat hier om zware criminaliteit die samenlevingen in korte tijd kan ontwrichten, getuige de recente ontwikkelingen in Ecuador. Dat lijkt misschien de ver van uw bed show. Maar aanslagen met zwaar vuurwerk, schietpartijen in de binnenstad en ernstige bedreigingen aan het adres van gezagsdragers en journalisten zijn dat natuurlijk niet. Dat hangt allemaal met drugshandel samen en dat gebeurt gewoon hier, in Nederland"
Testzending
Uit foto's en video-opnames die de organisatie maakte, blijkt verder dat er in februari 2020 een testzending van 10 kilo cocaïne heeft plaatsgevonden. Met deze zending wilden de verdachten vermoedelijk het succes van een nieuwe smokkellijn (van Ecuador via Hamburg) testen. De cocaïne zat verstopt tussen bananen. Een 48-jarige verdachte uit Rotterdam stuurt na aankomst van de lading een foto van de bananendoos aan zijn handlanger. Hij schrijft dat er 10 kilo in zit en dat hij een “snuif” gaat nemen. “Het behoeft geen verdere uitleg dat het hier niet om bananen gaat”, aldus de officier van justitie. Tot een grote zending komt het waarschijnlijk niet. “Corona gooit roet in het eten: hierdoor gaat het bedrijf dat de bananen in Duitsland ontvangt dicht.”
Vuurwapens
Bij het doorzoeken van de woningen van de verdachten zijn vuurwapens gevonden. Rechercheurs troffen een Glock aan in de slaapkamer van een van een 62-jarige man uit Zeewolde. Ook lag er een Browning met demper in zijn kantoor. Bij een 57-jarige man uit Herpt vond de politie een revolver in een stal bij zijn woning. Het vuurwapen zat in een tas met paardentuig. Bij een 48-jarige verdachte uit Rotterdam trof de politie patronen aan.
Het OM zal volgende week apart een strafeis uitspreken tegen twee andere verdachten. De rechtbank heeft nog geen datum voor de uitspraak bepaald.