OM eist forse straffen tegen bende die ketaminelab runde
Tegen twee verdachten die een productieruimte voor ketamine beheerden zijn woensdag bij de rechtbank in Den Bosch celstraffen tussen de 2,5 en 3 jaar geëist, plus geldboetes van tienduizenden euro’s. In een gehuurde loods in Aalsmeer hadden ze een compleet ketaminelab laten optuigen. Drie andere verdachten waren de zogenaamde koks: zij hielden zich in het lab bezig met het produceren van de ketamine. De zaken tegen deze drie zullen later worden afgedaan.
In het onderzoek werd op 1 april 2021 een doorzoeking gedaan in een loods in Aalsmeer. Daar werd een rode zeecontainer aangetroffen die vermoedelijk in opbouw was voor het verpakken van verdovende middelen. Er lagen onder meer twee vacuüm sealmachines en een afzuigkast in de zeecontainer. In een hooischuur op hetzelfde terrein werd vervolgens een ketel aangetroffen en in het woongedeelte een compleet ketamine laboratorium, inclusief meer dan 11 kilo ketamine. Er lagen ook jerrycans gevuld met aceton en hexaan. De politie trof daar ook gezichtsmaskers, een droogkast en weegschalen aan. De eigenaar van het terrein verklaarde dat hij de loods al jaren verhuurt aan een nu 46-jarige Amsterdammer.
Chatten over een ketaminelab
De politie was de Amsterdammer en een 43-jarige mede-verdachte al enige tijd op het spoor na het ontdekken van een auto met een verborgen ruimte in Amstelveen. Het duo bleek in signalberichten uitgebreid te chatten over het ketaminelab. Tijdens een doorzoeking van een woning in Amstelveen werd in een Jumbotas een bedrag van 131.000 euro aangetroffen. Ook werden er dure horloges, gegevensdragers en verdovende middelen aangetroffen. Na het ontdekken van het ketaminelab konden de drie andere verdachten geïdentificeerd worden via DNA-hits op inbeslaggenomen sporen. Het gaat om drie mannen van nu 27, 31 en 32 jaar oud afkomstig uit Amstelveen, Amsterdam en Uithoorn. Zij fungeerden als ‘kok’ en legden zich toe op het kristalliseren van de ketamine voor het gebruik als recreatieve drug.
Ketamine
Ketamine is van oorsprong letterlijk een paardenmiddel; een verdovingsmiddel dat veeartsen gebruiken bij paarden. Ketamine wordt gebruikt als geneesmiddel tegen pijn en als narcosemiddel bij operaties, zowel bij mens als dier. Vanwege de psychedelische bijwerkingen mag ketamine alleen gebruikt worden onder strikt toezicht van gespecialiseerd personeel. Het vrije bereiden, de vrije verkoop en het in voorraad hebben, zijn verboden. Het is vanwege zijn hallucinogene werking ook populair als drug, in poedervorm. Onschuldig is het gebruik niet. Bij langdurig gebruik kunnen de verstandelijke vermogens worden aangetast. Ook treden er problemen aan de urinewegen op, met incontinentie tot gevolg. Bovendien is ketamine verslavend.
Daarom zijn volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket forse straffen op zijn plaats:
Het enkele feit dat ketamine niet alleen als harddrugs wordt gebruikt, maar onder streng gereguleerde en gecontroleerde omstandigheden ook een medische toepassing kent en slechts om die reden niet is opgenomen in de Opiumwet, maar valt onder de Geneesmiddelenwet, kan en mag in deze zaak niet afdoen aan de hoogte van de straf. Immers, het bereiden van, de handel in, het vervoer van en het in voorraad hebben van ketamine ondermijnen onze maatschappij evenzeer als de bij de Opiumwet strafbaar gestelde middelen en ketamine levert evenzeer als de bij de Opiumwet strafbaar gestelde middelen risico’s voor gezondheid en veiligheid op.
Tegen de drie ‘koks’, de verdachten die de drugs vervaardigden kon nog geen straf worden geëist. Omdat de productie van ketamine onder de geneesmiddelenwet valt, oordeelde de rechtbank zich onbevoegd om over hun zaken te oordelen. Ze moeten voor de economische strafkamer gedagvaard worden.
De eigenaren van het lab hoorden 2,5 en 3 jaar tegen zich eisen. Volgens het OM draaiden de handelingen van de verdachten uiteindelijk alleen maar om het kunnen beschikken over geld. Daarom worden naast gevangenisstraffen ook geldboetes tussen de 30.000 euro en 50.000 euro gevorderd.