OM in Marengo-proces: verhaal over Spyshop is eigen leven gaan leiden
Uit onderschepte PGP-berichten wordt in volle omvang het motief en de werkwijze van de verdachten in het Marengo-proces blootgelegd bij de moord op de 59-jarige Ronald Bakker, medewerker van een Spyshop in Nieuwegein, op 9 september 2015. Dat bracht het OM maandag naar voren op dag 3 van het requisitoir.
De moord op Bakker volgde op de aanhouding in juli 2015 van de verdachten in het zogenoemde 26Koper-onderzoek. Dat onderzoek draaide om de ontdekking van een grote wapenopslag in Nieuwegein en het voorbereiden van moorden. In het 26Koper-onderzoek was gezien dat twee verdachten de Spyshop in Nieuwegein bezochten. Daarop vorderde de politie op bevel van de officier van justitie de verkoopadministratie van het bedrijf, waaruit bleek dat de verdachten twee autovolgsystemen en een draadloos alarm hadden aangekocht. De Spyshop was verplicht om mee te werken aan de vordering van de officier van justitie.
Deze informatie stond in het dossier dat is gebruikt bij de voorgeleiding van de verdachten aan de rechter-commissaris. De verdachten zaten destijds in alle beperkingen, wat betekent dat zij uitsluitend met hun advocaat contact mochten hebben. “Die informatie kan alleen bij T. terecht zijn gekomen doordat de beperkingen zijn geschonden. Alle verdachten die waren aangehouden en in wiens zaak een dossier was verstrekt, bevonden zich nog in beperkingen.”
Volgens het OM is hierdoor bij Ridouan T., die terecht staat als opdrachtgever voor de moord, en een aantal medeverdachten de gedachte ontstaan dat de Spyshop medeverantwoordelijk zou zijn voor de aanhoudingen in 26Koper.
Denkbeelden
“In de PGP-berichten is goed te zien dat er allerlei denkbeelden zijn ontstaan over de rol die de Spyshop bij de aanhoudingen zou hebben gehad. Ook wordt gedacht dat een specifieke medewerker van de Spyshop mogelijk de verdachten zou hebben aangewezen en dat er beelden vanuit de Spyshop zouden zijn verstrekt. Uiteindelijk gaat het zover dat T. zelfs denkt dat de Spyshop de apparatuur in de auto’s zou hebben gestopt.”
Het verhaal over wat de medewerker(s) van de Spyshop zouden hebben gedaan is steeds groter gemaakt. De informatie uit het 26Koper-voorgeleidingsverbaal is een eigen leven gaan leiden, aldus het OM. “Een gerucht of een half woord is levensgevaarlijk als het in handen komt van de organisatie waaraan T. leiding geeft.”
Nietsvermoedend
Op 9 september 2015 vertrok Ronald Bakker nietsvermoedend vanuit zijn werk naar huis. Zijn vrouw was thuis op hem aan het wachten. Rond 18:20 uur wilde hij, thuis aangekomen, zijn auto op de oprit parkeren. Een jonge getuige op de fiets zag een in het zwart geklede man met een helm op naar de auto van Bakker lopen. Deze man keek haar een moment recht in de ogen.
Zij was vervolgens getuige van het feit dat op Bakker werd geschoten. Ze zag dat Bakker in zijn hoofd werd geraakt en dat hij naar voren wegzakte. Nadat zij zich verstopte, zag ze de schutter op een zwarte motor wegrijden. Aan het leven van Ronald Bakker kwam op deze manier abrupt een gewelddadig einde.
De vrouw van Ronald Bakker was alleen thuis. Zij hoorde een motor, keek naar buiten en zag haar man in de auto zitten. Op dat moment dacht zij nog dat hij een telefoontje kreeg of aan het appen was. Toen kwam totaal onverwacht de mededeling dat haar man voor hun woning was doodgeschoten. Hij was op brute wijze vermoord.
Zijn vrouw en kinderen bleven ontredderd achter. Het was voor hen niet te bevatten dat hij op deze wijze om het leven was gebracht. Toen uiteindelijk meer duidelijk werd rondom het mogelijke motief voor deze moord, is het voor hen eigenlijk alleen nog maar onbegrijpelijker geworden. Immers Bakker had niet meer gedaan dan zijn werk en moest dit met de dood bekopen.
Aanslag
Behalve de moord op Bakker hadden de verdachten ook plannen voor een aanslag met een bazooka op de Spyshop in Nieuwegein. In eerste instantie zou er van T. niemand in de zaak hoeven zijn en zou de boodschap duidelijk zijn als de zaak weg was. Uit de PGP-berichten blijkt dat hij nadien van gedachten veranderde over de aanwezigheid van mensen tijdens het afvuren van een bazooka. Als er wel mensen binnen zouden zijn, zou dat pas echt een boodschap zijn waardoor niemand hen ooit meer zou durven te verraden.
Voor de schutter zou het geen probleem zijn geweest. Volgens het OM geven de PGP-berichten een onverbloemde inkijk in de gedachtewereld van de verdachten. Ze dachten te kunnen beschikken over mensenlevens alsof het niets is. “De boodschap die wordt afgegeven aan de buitenwereld is belangrijker dan mensenlevens.”
Ook had T. met zijn rechterhand Mao R. contact over de vraag of misschien in plaats van een bazooka ‘appels’ (handgranaten) gebruikt moesten worden, omdat er rolluiken waren bij de Spyshop.
Op 19 oktober 2015 zijn twee verdachten ’s nachts op drie kilometer van de Spyshop in een gestolen grijze Audi RS4 met valse kentekenplaten gezien door de politie en aangehouden. Deze aanhouding verliep niet bepaald rustig. Na een achtervolging met snelheden ver boven de 120 kilopeter per uur raakte de Audi-bestuurder in een bocht de macht over het stuur kwijt, reed het talud af en kwam in de struiken tot stilstand.
Uit PGP-berichten is volgens het OM duidelijk geworden dat de in het zwart geklede mannen met bivakmutsen op pad waren richting de Spyshop. In de Audi trof de politie een slijptol aan, vermoedelijk om de rolluiken bij de Spyshop te forceren. Voor het OM staat vast dat de mannen onderweg waren om een aanslag op de Spyshop te plegen.