Eis: 8 jaar cel wegens mensensmokkel via Het Kanaal
Tegen een 43-jarige man uit Iran is een gevangenisstraf van 8 jaar geëist. Het Openbaar Ministerie ziet hem als hoofdverdachte in de smokkel van mensen naar het Verenigd Koninkrijk in 2019 en 2020. Vorig jaar werden in deze zaak al drie verdachten veroordeeld wegens het faciliteren van de mensensmokkel. Zij kregen gevangenisstraffen tussen één en zes jaar opgelegd.
Het onderzoek van het Landelijk Parket naar de smokkelbende begon twee jaar geleden en werd samen met België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk uitgevoerd. Het draait om de smokkel van tientallen migranten op rubberen bootjes via Het Kanaal van Frankrijk naar Engeland, de drukste scheepvaartroute ter wereld. Op deze route verdronken in de afgelopen jaren tientallen migranten.
Drenkelingen met natte kleren
De boten met buitenboordmotoren werden in Nederland gekocht, waar ook de hoofdverdachte verbleef. Hij wordt gezien als de spil in de organisatie van de risicovolle oversteek van migranten uit onder meer Pakistan, Irak, Syrië en Afghanistan. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat hij verspreid over vijf keer zeker 72 migranten naar Engeland probeerde te krijgen. Dat komt naar voren in getuigenverklaringen, registratiepapieren en telefoonverkeer van de verdachte. Daarin noemde hij het smokkelen ‘mijn eigen games’. Hij hield de golfhoogtes op Het Kanaal bij via de app Windy.com. De migranten moesten zelf de boot besturen. Het ging niet altijd goed. In het onderzoek zijn drenkelingen met natte kleren aangetroffen die in een boot geleverd door de verdachte de oversteek probeerden te maken.
Kwetsbare migranten
De officier van justitie neemt het de verdachte kwalijk dat hij mensen in nood, soms zelfs met baby’s, veel geld liet betalen voor een uiterst gevaarlijke tocht.
"Verdachte heeft op meerdere momenten kwetsbare migranten, waaronder zwangere vrouwen en kinderen, op een te klein rubberen opblaasbootje gezet die niet alleen op zichzelf te veel mensen bevatte maar ook nog eens volstrekt ongeschikt was voor de gevaarlijke overtocht over Het Kanaal. Deze route staat bekend als zeer gevaarlijk; zo is er veel scheepvaartverkeer en kan het weer zomaar omslaan met alle desastreuze gevolgen van dien. Verdachte heeft dit allemaal voor lief genomen en zijn eigen financiële gewin vooropgesteld."
Het Openbaar Ministerie vindt gezien de belangrijke rol van de verdachte een gevangenisstraf van 8 jaar gepast. De rechtbank doet op 19 april 2022 uitspraak in deze zaak.