Eisen: tot 6 jaar cel voor wereldwijd verzenden van pakketten met drugs en ketamine
Een elftal stond de afgelopen dagen in de rechtbank Overijssel. Nee geen voetbalteam, maar elf verdachten die deel uitmaken van een internationale zeer professionele criminele drugsbende. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eiste vandaag, gisteren en maandag celstraffen tussen 30 maanden en 6 jaar. Eenmaal is vrijspraak geëist. De elf staan terecht op verdenking van het op grote schaal uitvoeren van verdovende middelen en ketamine via postpakketten.
Start onderzoek
Onderzoek 26Coleman is in januari 2020 gestart op het criminele samenwerkingsverband dat pakketten over de hele wereld verstuurde. Tussen 12 november 2018 en half januari 2021 zijn 70 aan deze organisatie te linken pakketten in beslag genomen, in totaal ging het om 75 kilo MDMA, 15 kilo crystal meth, 6 kilo XTC, 450 gram cocaïne, 4000 lsd-zegels en 81 kilo ketamine.
Inpakken en verzenden
Het OM verdenkt de elf ervan dat zij het deel van de criminele organisatie vormen dat zich bezighoudt met het op ingenieuze wijze verpakken van verdovende middelen. Vervolgens verzenden ze die pakketten naar bestemmingen over de hele wereld.
Nagenoeg al de verdachten hebben de Chinese nationaliteit en zijn illegaal in Nederland. Een groot deel van de verdachten maakte gebruik van aliassen en valse identiteitsdocumenten. Hun leeftijden lopen uiteen van 28 tot 68 jaar.
Doorzoekingen en sluitingen van woningen
Tijdens de doorzoekingen op diverse (woon)adressen in onder meer Amsterdam, Amstelveen en Rotterdam op de actiedag op 2 maart 2021, werden verdachten aangehouden die al langere tijd in beeld waren bij het Postpakket Interventieteam (PIT) van de Landelijke Eenheid. Er werden ook een aantal verdachten aangetroffen die niet eerder gezien waren bij observaties of op camerabeelden. Sommigen bleken enkel op een inpak-/stashlocatie te verblijven om postpakketten te prepareren of deklading te regelen.
Bij de doorzoekingen zijn in al die panden verdovende middelen en ketamine gevonden. Daarop is beslag gelegd. Daarnaast trof het PIT meestal ook deklading aan, verpakkingsmateriaal, lijmpistolen, weegschalen, handschoenen en een föhn. Ook is beslag gelegd op (grote) hoeveelheden cash geld. Op een aantal van die locaties zijn geprepareerde pakketten aangetroffen, klaar voor verzending via het reguliere postproces.
Om geen argwaan te wekken en de kans op ontdekking te verkleinen, werden de pakketten voorzien van reguliere deklading. In deze strafzaak ging het om wandklokken, gereedschapssets en verzorgingsproducten. De afzenders waren meestal verzonnen en ook de adressen waar de pakketten heen verzonden werden, waren voorzien van niet bestaande namen. De deklading werd op veel zoeklocaties aangetroffen.
Voor alle woningen in dit onderzoek is een bestuurlijke rapportage opgemaakt. Hierna zijn de “drugs/inpaklocaties” voor een periode van 6 maanden gesloten door de verschillende burgemeesters. Om er ook voor te zorgen dat de panden in de toekomst niet meer voor drugsdoeleinden kunnen worden gebruikt, is er informatie verstrekt aan banken/hypotheekverstrekkers zodat ook zij passende maatregelen kunnen nemen
Unieke modus operandi
De organisatie maakt, volgens het OM, gebruik van een unieke modus operandi. Zo wordt gebruik gemaakt van speciaal ingerichte woningen voor het verpakken en verzenden van de pakketten met drugs en ketamine.
Ook de verpakkingswijze die de criminele organisatie hanteert, is volgens het OM uniek. De pakketten die in beslag genomen zijn, bevatten meestal wantongborden. Dit zijn blauwe borden, bestaande uit een serie aan elkaar geperste rietjes. Deze rietjes worden met scheplepels gevuld met drugs. Vervolgens worden de uiteinden met lijmpistolen dichtgemaakt. Daarna worden de wantongborden aan beide kanten voorzien van karton, zodat die blauwe borden niet meer zichtbaar zijn.
Tot slot is ook de wijze van verzenden, zo meent het OM, specifiek voor deze organisatie. Er wordt gebruik gemaakt van een aantal auto’s die vanuit de verschillende stash/inpaklocaties pakketten te vervoeren naar de inleverpunten. Daarbij wordt gekozen voor een variëteit aan inleverpunten voor de postpakketten. Soms werd binnen een tijdsbestek van een uur tijd op 3 verschillende locaties een pakket ingeleverd. Het OM meent dat de criminele organisatie dat deed om geen argwaan te wekken bij de inleverpunten en ter risicospreiding.
Er zijn gedurende de onderzoeksperiode bijna 70 pakketten in beslag genomen, maar dat aantal lijkt maar het topje van de ijsberg te zijn. Alle momenten dat de politie observeerde werden er – zonder uitzondering – pakketten met verdovende middelen en ketamine verzonden.
PIT
Nederland heeft een zeer slecht imago waar het gaat om drugsproblematiek. Dit heeft grote gevolgen voor ons land, zowel in economisch opzicht als qua internationale beeldvorming. Er was zoveel misbruik van post- en pakketdiensten bij het uitvoeren van verdovende middelen dat dit ertoe heeft geleid dat diverse landen de goederenstroom uit Nederland als een risicofactor kwalificeren. Ook voeren zij verhoogde controles uit op post uit Nederland. Klachten uit het buitenland zijn een belangrijke reden geweest voor de oprichting van een speciaal “post interventieteam” (PIT) bij de Landelijke Eenheid van de politie. Dit team houdt zich, onder gezag van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie, exclusief bezig met de aanpak van verzending van illegale goederen – vooral verdovende middelen – via de post.
Uitspraak
De rechtbank doet uitspraak op 21 april 2022.