Rechtbank: 8 jaar cel voor lid motorclub Bandidos

De rechtbank Overijssel heeft vandaag twee mannen van 38 en 55 jaar tot celstraffen van vijf en acht jaar veroordeeld voor het exporteren van 48 kilo amfetamine. Naast het exporteren van de amfetamine maakte de 38-jarige man zich schuldig aan de export van 10 kilo cocaïne, poging tot afpersing, mishandeling en het voortzetten van werkzaamheden van de verboden motorclub Bandidos.

Volgens de rechtbank is bewezenverklaard dat de 38-jarige man op 20 mei 2020 bij hem thuis een meeting hield met aanwezigen die in full colors van de motorclub gekleed waren. Ook heeft hij zelf in het openbaar kleding met uiterlijke kenmerken van de motorclub gedragen. Sinds de oprichting van de motorclub Bandidos Federatie Benelux in juni 2020 heeft verdachte de rang of functie van sergeant of arms en is hij lid van het bestuur.

De veroordeling van vandaag is in lijn met de visie van het Openbaar Ministerie (OM). Het OM ziet de toepassing van artikel 140 lid 2 sr. als een cruciaal onderdeel in de strijd tegen de ondermijnende aspecten van de georganiseerde Outlaw Motorcycle Gangs. Bovendien is het een noodzakelijke vervolgstap om te voorkomen dat verboden organisaties onbelemmerd hun activiteiten, die in strijd zijn met de openbare orde, voort te kunnen zetten.

Strafeisen

De officier van justitie van het Landelijk Parket van het OM eiste op 1 maart jl. celstraffen van zes en tien jaar. Het OM had de mannen ten laste gelegd dat zij harddrugs uitvoerden. Twee transporten van tientallen kilo’s drugs mislukten en leidden tot gewelddadige conflicten. Volgens het OM gebruikten de twee hierbij de gewelddadige reputatie van de motorclub om hun slachtoffers te intimideren en bedreigen. Eén van de mannen stond daarom ook terecht vanwege het voortzetten van de verboden motorclub Bandidos Holland. De verdachten communiceerden via de versleutelde berichtenservice EncroChat, zonder dat ze wisten dat de politie deze berichten kon meelezen.

Voortzetting verboden vereniging

Bandidos motorcycle gang (BMC) is een organisatie die bij onherroepelijke rechterlijke beslissing van 24 april 2020 verboden is verklaard, omdat de club in strijd is met de openbare orde. De aanwezigheid van de Bandidos in Nederlands, in welke verschijningsvorm ook, is verboden en dus niet meer toegestaan, aldus de onherroepelijke rechterlijke beslissing.

Na de eerste civiele verboden van motorbendes, zijn er sinds 2020/2021 meerdere verdachten vervolgd omdat zij toch zijn doorgegaan met de verboden organisatie. Inmiddels zijn er meerdere verdachten van verschillende motorbendes voor de rechter gebracht.

In een zaak tegen een Bandidos lid in Limburg eind 2021 leidde dit tot een veroordeling. De rechter in Haarlem sprak een verdachte van voortzetting verboden vereniging vrij. Daartegen is het OM in hoger beroep gegaan. Ook is een lid van Singa19 eerder dit jaar vrijgesproken. Ook in deze zaak is het OM in hoger beroep.

De verwachting is dat er de komende periode nog meer van dergelijke zaken zullen volgen. Daarnaast zal de Hoge Raad zich uiteindelijk uitlaten over de wijze waarop dit strafbare feit, voortzetting verboden vereniging, moet worden uitgelegd in de praktijk. Het OM zal deze uitspraken gebruiken om de jurisprudentie op dit punt aan te scherpen.